Skrevet d. 22/11-2022 af biloplysninger
Skrevet i samarbejde med solgt.com

Er nu et godt tidspunkt at købe en elbil?

Det store spørgsmål – bør du købe en elbil og bytte din trofaste brændstofsmotor ud med den grønne energi? Og en elbil faktisk så grøn, som vi egentlig bilder os selv ind?

I 2022 forventes elbiler at blive stadig mere populære. Regeringer og virksomheder rundt om i verden investerer i forskning, infrastruktur og incitamenter for at fremme en ny bølge af elbiler. Forbrugerne vil drage fordel af forbedret ydeevne, rækkevidde, opladningstider og besparelser i forhold til traditionelle benzin- eller dieselbiler. Som følge heraf vil de, der er på udkig efter en grønnere og mere effektiv bil, blive fristet til at købe en elbil nu – men er det en god ide? Det kigger vi på nedenfor.

Hvilke fordele er der ved elbiler?

Elbiler er generelt meget billigere at køre end traditionelle benzin- eller dieselbiler. De kræver mindre vedligeholdelse, og driftsomkostninger som f.eks. brændstof og service kan være betydeligt lavere. Det er selvfølgelig ikke tilfældet i skrivende stund, fordi elpriserne er stukket af, hvilket skyldes krigen i Ukraine. Desuden producerer elbiler ingen udstødningsemissioner, så de har en meget mindre indvirkning på miljøet.

Hvad er ulemperne ved elbiler?

De vigtigste vedrører omkostninger, rækkevidde og opladningsinfrastruktur. Elbiler er stadig dyrere end traditionelle brændstofdrevne biler. Det betyder, at de samlede ejeromkostninger er højere end for benzin- eller dieselbiler, især når man tager højde for dem over en 5-10-årig periode. Det kan gøre dem uoverkommelige for nogle købere.

Desuden har batterier til elbiler en tendens til at har en begrænset rækkevidde, hvilket betyder, at de skal oplades regelmæssigt. Dette kræver passende opladningspunkter i nærheden af bilens placering – og selv om mange byer nu installerer offentlige opladningspunkter, er dækningen stadig ikke ideel. Derudover, så er elbiler langt fra grønne, hvilke modsiger de fleste overbevisninger. Det skyldes den elektricitet, der driver dem, er i vid udstrækning fremstillet af kul og andre ikke-fornyelige kilder, afhængigt at hvor du lader din elbil i verdenen.

Så skal du købe en elbil nu?

Svaret afhænger af dine individuelle omstændigheder. Hvis du bor i et område med god opladningsinfrastruktur, og det er vigtigt for dig at have en bil, der ikke udleder udstødningsgasser, giver det mening at købe en elbil. Men hvis ejeromkostningerne er for høje, eller hvis du har brug for et pålideligt køretøj, der kan tilbagelægge længere distancer, er det måske ikke den bedste løsning for dig at købe en elbil. Det er i sidste ende op til dig at afgøre, om det er det rigtige tidspunkt at købe en elbil – men sørg for at lave din research, før du tager springet. Og så sørg for at undersøge om du virkelig er grønnere ved at køre elbil, såfremt det er motivationen bag. Er du hooket på elbiler, og skal af med din gamle spand, så kan du med fordel benytte solgt.com til at få vurderet din nuværende bil.

Er nu et godt tidspunkt at købe en elbil?
Er nu et godt tidspunkt at købe en elbil?