EGR-ventil rens

Vil du gerne vide mere om en EGR-ventil? Der kan være mange penge at spare, hvis du sørger for at vedligeholde en EGR-ventil. Hvis du sørger for at lytte til din bil og rengøre ventilen ofte, så skal du ikke være bange for at skulle skifte den ud og bruge penge på det.

Hvad er en EGR-ventil?

EGR er en forkortelse for Exhaust Gas Recirculation. Det er en ventil, der sidder i dieselbiler og benzinbiler. En EGR-ventil sørger for at genanvende udstødningsgasserne fra bilen. Den bidrager altså til, at din bil forurener mindre, når du er ude og køre.

Det er altså en rigtig smart ventil, som har en vigtig funktion. Det er vigtigt, at du i dag tænker over, hvordan din hverdag påvirker klimaet og miljøet. Det er blandt andet derfor rigtig vigtigt, at du ved, at din EGR-ventil fungerer som den skal.

Hvordan fungerer en EGR-ventil?

Når du kører i en bil med en motor, der forbrænder enten diesel eller benzin, så udleder du skadelige partikler fra din bil. Det er her, at en EGR-ventil kan hjælpe din bil. Det gør ventilen ved at recirkulere de skadelige partikler. Her bliver de sendt tilbage til indsugningen, hvor de vil blive forbrændt igen.

EGR-systemet findes på rigtig mange nye biler og deres systemer. Der er dog ofte kun problemer med dieselmotorer, da de soder langt mere end de andre. Du skal derfor være ekstra opmærksom på det, hvis du har en dieselbil.

Kan en bil køre uden en EGR-ventil eller hvis der er problemer med den

Det varierer meget, hvorvidt om du kan køre med din bil, hvis der en defekt EGR-ventil. Det, som afgør, om bilen kan køre med en defekt EGR-ventil er ofte, hvor meget den er blevet sodet til, eller hvor defekt den er. Du må derfor ikke undervurdere hvor vigtigt en EGR-ventil rens er.

Mange nye biler vil også have et system, som gør, at motoradvarselslampen vil blinke i bilen, hvis den trænger til rengøring eller udskiftning. Det er en rar ting at vide, da det ikke er alle, som er lige kendte med biler.

Hvornår skal en EGR-ventil skiftes?

Det er ikke særlig ofte, at du skal tænke over, om din EGR-ventil skal skiftes. Den skal udelukkende skiftes helt ud, hvis den er gået i stykker eller blevet meget voldsomt sodet til. Det er altså ikke en del af bilen, som du skal skifte fast ud i forskellige tidsintervaller.

Selvom din ventil er blevet sodet rigtig meget til, så kan du i nogle tilfælde nøjes med at rengøre din EGR-ventil. En rensning af din EGR-ventil vil derfor i nogle tilfælde kunne være nok. Det vil dog hurtigt blive sodet til igen, hvilket derfor er grunden til, at du ofte vil blive anbefalet at få den skiftet ud med det samme.

Sådan renser du en EGR-ventil

Hvis du gerne selv vil prøve at rense din EGR-ventil, hvis du føler den trænger. Så kan du gøre det med EGR-ventil rens. Du skal sørge, for at motoren er driftsvarm, når behandling skal udføres.

Du skal starte med at afmontere slangen, der er placeret mellem luftfilteret og indsugningsmanifolden. Herefter skal du tænde for motoren og varme den op. Du skal holde tomgang på cirka 2000 omdrejninger/min. Så skal du sprøjte din rens ind i indsugningsfolden. Herefter skal du vente et minut cirka og derefter speede motoren lidt op et par gange.

Det gør her skal du gøre, indtil at EGR-ventilen er pæn og ren. Det tager typisk 2-3 behandlinger, før det er ordentligt rent. Det kan være en god ide at få en ven til at hjælpe med rengøring af en EGR-ventil.

Hvordan ved jeg, at min EGR-ventil er defekt?

Der er en række ting, som du kan lægge mærke til, hvis du gerne vil vide, om din EGR-ventil er defekt. Din bil vil oftest helt automatisk fortælle dig, hvis der er problemer med den. Der er dog også andre ting, som du kan lægge mærke til, hvis du gerne vil komme problemet til livs tidligt.

Det gælder følgende ting:

  • Sløvt eller tungt optræk
  • Uønskede og uforudsigelige vibrationer
  • Tomgang er ujævn
  • Sorg røg fra din udstødning

De her forskellige ting kan være tegn på en defekt eller tilsodet EGR-ventil, som har brug for en rensning eller udskiftning. Herefter kan du tjekke din EGR-ventil og eventuelt få lavet en reparation af din EGR-ventil.

Hvad koster en udskiftning af en EGR-ventil?

Prisen på en udskiftning af en EGR-ventil kan variere rigtig meget. Der er en række faktorer såsom bilmærke, model og motortype, som bestemmer prisen på en EGR-ventil. Det kan også være forskelligt, hvor nemt det er at tilgå ventilen.

Du kan regne med, at det i gennemsnit koster omkring de 4000 kroner at få skiftet din EGR-ventil hos en mekaniker.

 

EGR-ventil rens
EGR-ventil rens