Køb af bil

Det kan være svært at finde rundt i junglen af biler, når garagen skal fyldes ud med en ny. Der er de brugte, de fabriksnye, dem, der kører på benzin, dem, der kører på el – der er så mange forskellige biler at vælge imellem.

Der er derfor også rigtig mange ting, du skal tage stilling til, når du skal købe en ny bil. Der er også nogle ting, du skal huske i selve købet. Der er i sandhed rigtig mange overvejelser, der skal gøres, og beslutninger, der skal tages.

Vi gør det lettere for dig at finde den helt rigtige bil til dine behov herunder. Her finder du nemlig en komplet guide til køb af bil, som du kan bruge, hvis du går i købetanker.

Start med at fastlægge dine behov

Inden du begynder at kigge på bilmarkedet, er det en god idé at fastlægge dit behov. Det er altså det første, du skal gøre, hvis du går med overvejelser om køb af bil. Du kan starte med at overveje, hvor meget du har brug for bilen; hvor meget kommer du til at køre i din nye bil? Det er blandt andet vigtigt, når du skal overveje, om du skal købe en brugt bil eller en ny bil.

Køb af bil påvirker dig og din økonomi – typisk også længere ud i fremtiden. Derfor er det en god idé for dig at gøre op med dig selv, hvad du forventer af den bil, du køber – både nu og i fremtiden. Når du ved, hvad du har brug for, er det lettere at lede efter den helt rigtige bil.

Brugt eller ny bil?

Det første rigtige skridt mod køb af bil er at finde ud af, om du skal købe en brugt bil eller en ny bil. Der findes ikke et entydigt svar på, hvad der er klogest. Det afhænger nemlig netop af dine behov og din økonomiske situation. Der er flere forskellige fordele forbundet med køb af bil – uanset om det er køb af brugt bil eller køb af ny bil. Du bør derfor se på de forskellige fordele for at se, hvilke der passer bedst til dig.

Køb brugt bil

Der kan være flere grunde til, at det kan være en god idé for dig at købe en brugt bil. Brugte biler er først og fremmest billigere end nye biler af samme type. Hvis du ikke har råd til at købe en ny bil af den type, du har brug for, kan du derfor overveje at finde en billigere bil af samme type på det brugte marked.

Prisen på bilen kan være meget lavere på den brugte bil end på den nye, fordi biler lynhurtigt taber værdi. Du skal dog være opmærksom på, at mange brugte biler ikke længere er dækket af fabriksgarantien. Derfor skal du også være klar over, at der typisk er flere vedligeholdelses- og reparationsomkostninger forbundet med køb af brugt bil.

Hvis du ikke har behov for at køre særlig meget om året, kan der også være fordele forbundet med at købe en brugt bil. Ofte kan du sagtens finde en brugt bil, der kan klare at køre færre kilometer om året. Fordelen her er især, at bilen ikke vil tabe særlig meget mere værdi, selvom du kører flere kilometer i den. En ny bil vil tabe mere værdi, selvom du ikke kører mange kilometer i den årligt.

Køb bil privat

Hvis du vælger et køb af brugt bil, kan du vælge at købe bilen privat eller hos en forhandler. Hvis du køber en brugt bil privat, kan du typisk få bilen billigere. Der er nemlig ingen forhandler, der også skal tjene penge på bilen. Til gengæld bliver bilen købt som beset, og der er ingen reklamationsret på den.

Hvis du køber bil privat, skal du typisk gøre dit eget benarbejde mere grundigt. Du skal blandt andet sørge for at tjekke bilen grundigt. Du skal også sørge for at kontrollere, om bilen har overholdt syn, og om kilometerstanden passer. Du bør også altid tjekke den brugte bil for restgæld samt se legitimation på sælgeren. På den måde er du sikker på, at det er sælger, der rent faktisk er ejer af bilen.

Her kan du læse mere om, hvad du skal undersøge, hvis du vælger køb af bil privat.

Køb af brugt bil hos forhandler

Hvis du har besluttet dig for køb af bil – og ydermere køb af brugt bil – kan du vælge at købe bilen hos en forhandler. Hvis du gør dette, vil prisen ofte være en smule højere end ved køb af bil privat. Dette skyldes, at forhandleren ofte har brugt tid på at gennemse bilen og sætte den lidt i stand og derfor også helst skal tjene penge på den. Selvom prisen ofte er højere hos forhandleren, kan der være fordele forbundet med at købe bilen her. Blandt andet er det en fordel, at du har reklamationsret på bilen. Det kan give dig en større sikkerhed i forbindelse med købet. Derudover er det en fordel, at forhandleren typisk står for det praktiske med omregistrering af bilen og lignende.

Køb af bil >> Guide til dig der vil købe bil >> Tjekliste til god bilhandel
Køb af bil >> Guide til dig der vil købe bil >> Tjekliste til god bilhandel

Garanti ved køb af brugt bil

Køb af brugt bil påvirker din reklamationsret, hvis du køber den privat; i det tilfælde har du sjældent reklamationsret, medmindre andet er aftalt. Hvis du køber den brugte bil hos en forhandler, har du dog stadig din reklamationsret. Det betyder, at du stadig har ret til at klage over fejl og mangler på bilen, selvom den er brugt.

Du kan læse mere om dine rettigheder i forhold til reklamationsretten her.

Det er vigtigt at understrege, at garanti og reklamationsret ikke er den samme. Typisk er der ikke fabriksgaranti på brugte biler.

Fordele ved køb af brugt bil

Der er mange forskellige fordele forbundet med at køb af brugte biler. Dem kan du læse mere om herunder:

 • Du kommer ofte langt for 20-50.000 kroner, og du behøver derfor ikke nødvendigvis at optage et billån for at få en fornuftig bil.
 • Du får ofte en masse ekstraudstyr med i bilen, som den forrige ejer har købt. Eksempelvis koster en brugt bil med aircondition sjældent mere, fordi den har aircondition. Prisen på brugte biler fastsættes nemlig typisk ud fra bilmodel, alder, motor, kilometertal og brændstoftype.
 • Bilen taber ikke lige så meget i værdi, som en ny bil gør. Det betyder også, at du ikke taber så mange penge på at købe en brugt bil, hvis du kun skal eje den en kortere periode.
 • Du kan få bilen med det samme. Du skal ikke vente på, at bilen bliver produceret på fabrikken. Hvis du finder den perfekte brugte bil på markedet, når du skal købe bil, kan du typisk købe den og få den med hjem med det samme.
 • Du kan få mere bil for pengene, når du køber brugt bil. Det giver sig selv, at du kan få en større og bedre bil for mindre penge, hvis du køber den brugt. Køb af brugt bil betyder dog naturligvis, at bilen er brugt, og at den derfor typisk skal vedligeholdes mere.

Køb ny bil

Køb ny bil, hvis du har brug for en bil, der med sikkerhed kører, som den skal. Nye biler er dækket af garanti og reklamationsret, og du kan derfor være sikker på, at bilen kører, som den skal, fra start – hvis dette ikke er tilfældet, er det op til forhandleren at reparere det. Typisk er det en god idé at købe en ny bil, hvis du leder efter en bil, du kan beholde i mange år, og som du skal køre mange kilometer i.

Det er dyrere at købe en ny bil, end det er at købe en brugt bil – dog er køb af en ny bil billigere i forhold til forsikringer, lån, reparationsudgifter og lignende.

Fordele ved køb af ny bil

Køb af bil kræver mange overvejelser og tanker. Herunder kan du læse om fordelene ved køb af ny bil. Det kan måske gøre overvejelserne mere overskuelige for dig:

 • Du får garanti på bilen og har to års reklamationsret. Mange bilmærker tilbyder flere års garanti – nogle tre, fem eller syv år.
 • Du skal bruge færre penge på reparationer og vedligeholdelse. Køb af brugt bil sikrer dig en bil, der er i orden. Med alderen kommer der flere reparationer, hvilket du vil mærke, hvis du køber en brugt bil.
 • Hvis du skal optage et billån, er renten på lånet lavere, hvis du køber en ny bil. Det skyldes, at køb af brugt bil er en større økonomisk risiko for dig.
 • Du kører typisk længere på literen. Nye biler kører nemlig generelt længere på literen end ældre, brugte biler gør.
 • Nye biler har det nyeste og bedste sikkerhedsudstyr. Hvis du køber en brugt bil, der har nogle år på bagen, vil denne bil sikkert mangle noget sikkerhedsudstyr, i forhold til hvad du finder i en ny bil ved køb af bil.
 • I forlængelse af det foregående punkt kan vi sige, at du får den nyeste teknologi og det nyeste udstyr, hvis du køber en ny bil frem for en brugt – selv hvis den brugte bil kun er to-tre år gammel.
Der er mange fordele ved køb af ny bil
Der er mange fordele ved køb af ny bil

Benzin, diesel, el eller hybrid?

Noget, du også skal overveje ved køb af bil, er, om du skal købe en benzin-, diesel-, el-, eller hybridbil. Hvis du står mellem en diesel- og en benzinbil, når du skal købe din bil, er grundreglen, at du skal vælge en benzinbil, hvis du primært kører korte ture. Hvis du kører længere ture, kan det ofte bedre betale sig at købe en dieselbil. Du skal dog være opmærksom på, at dieselbiler typisk er dyrere at reparere.

Hvis du vil vælge en mere miljøvenlig og bæredygtig bil, kan du overveje køb af bil, der kører på el eller er en hybrid. Der er kommet mange forskellige biler på markedet af disse slags, så der er mange forskellige at vælge imellem, når du skal købe bil.

Få styr på din biløkonomi

Ved køb af bil er det naturligvis vigtigt at finde ud af, hvad du har råd til. Dette har også stor påvirkning på, om du skal købe en brugt eller en ny bil. Når du skal finde ud af, hvad du har råd til, bør du lægge et budget. I dit budget skal du finde plads til følgende:

 • Ansvarsforsikringen er lovpligtig, mens kaskoforsikringen er frivillig
 • Afgifter
 • Brændstofforbrug
 • Reparationer, vedligeholdelse og service
 • Vejhjælp
 • Sommer- og vinterdæk
 • Parkering

Derudover bør du også tænke over det værditab, som din bil vil lide. Dette gælder især, hvis du vælger at købe ny bil.

Hos Forbrugerrådet Tænk kan du læse mere om, hvad du skal tænke over i forhold til din biløkonomi.

Køb bil på afbetaling

Der er mange måder, hvorpå du kan finansiere dit køb af bil. Du kan naturligvis betale bilen kontant – dette er oftest tilfældet, hvis du køber en brugt bil. Du kan dog også finansiere bilen på andre måder; du kan låne penge og dermed købe en bil på afbetaling. Du kan finde afbetalingsmuligheder flere steder. Blandt andet tilbyder de fleste bilforhandlere forskellige finansieringsmuligheder. Derudover kan du naturligvis altid undersøge, om du kan optage et billån i banken eller hos realkreditinstituttet.

Det er oftest dyrere at købe en bil på afbetaling, fordi du naturligvis også skal betale gebyrer og renter på lånet. Det kan dog i de fleste tilfælde være nødvendigt, hvis du ønsker at købe en ny bil. I de fleste tilfælde skal du blot bruge omkring 20 procent af bilens pris til udbetalingen.

I nogle tilfælde er det muligt at købe bil uden udbetaling. Hvis du ønsker dette, skal du dog være opmærksom på, at lånet typisk bliver dyrere. Ikke nok med, at du skal betale et større beløb tilbage, så stiger renten og gebyrerne typisk også.

Frem for at købe bilen på afbetaling, så kan du også tage et regulært billån.

Køb bil trods RKI

Hvis du er registreret i RKI, kan du stadig undersøge dine muligheder for at optage et lån til en bil. De fleste låneudbydere af billån ønsker ikke at låne penge til dig, hvis du er registreret i RKI; men det er ikke ensbetydende med, at ingen vil.

Hvis du vil købe bil trods RKI, er den bedste mulighed at spare pengene op til at kunne købe en billigere bil. Du bør dog undersøge inden købet, om du kan købe forsikringer til bilen – dette kan nemlig være en udfordring for personer, der er registreret i RKI.

Det er også muligt at låne penge til bilkøbet, selvom du er i RKI. Men i dette tilfælde kræver det at du har en kautionist. Dvs. en ven eller et familiemedlem, som vil stå inde for dit billån og som kommer til at hænge på lånet, hvis du ikke betaler lånet tilbage rettidigt. Eksempler på udbydere der tilbyder dette er Aurora lån og Tillidslån.

Køb bil i Tyskland for at spare penge

Hvis du gerne vil spare penge på din bil, kan du overveje at købe den i udlandet; eksempelvis i Tyskland. Køb af bil i Tyskland er noget, du kan overveje, hvis du har mod på at importere. Inden du importerer bilen, er det dog en god idé at regne ud, hvor meget du skal betale i registreringsafgift, når bilen skal registreres i Danmark.

Dette skal du huske, når du køber bil

Når du har fundet ud af, om du vil købe en brugt eller en ny bil, kan du gå i gang med handlen. Først og fremmest skal du starte med at gennemsøge markedet efter den type bil, du søger – uanset om det er på brugtbilsmarkedet eller på markedet for nye biler. Du bør kigge hos flere forhandlere og på flere sider, der sælger biler. På den måde kan du nemlig være mere sikker på, at du finder lige netop den bil, der passer til dig og dine behov. Når du er i gang med købet, er det også nogle ting, du skal gøre. Dette kan du læse om herunder.

Køb af brugt bil – omregistrering

Når du køber en bil, skal bilen registreres i dit navn. Hvis du køber en brugt bil, skal bilen altså omregistreres. Det er dit ansvar som køber at sørge for dette. Omregistreringen skal ske inden for tre uger. Det er dog en god idé at omregistrere bilen direkte i forbindelse med købet. For sælgers skyld bør du faktisk gøre det sammen med sælgeren. Således kan sælger nemlig være sikker på, at det er gjort rettidigt og korrekt, og du risikerer ikke, at sælger afmelder bilen.

Du kan læse mere om omregistrering af bilen her. Her kan du også læse mere om, hvordan omregistreringen finder sted, hvad der fremgår af registreringsattesten og meget andet.

Tjek bilen inden køb

Inden du tager bilen med hjem og betaler for den, bør du altid tjekke den grundigt. Dette gælder især, hvis du køber en brugt bil. Når du køber en brugt bil hos en privat, er bilen nemlig ofte købt som beset. Derfor er det også vigtigt, at du opdager synlige fejl og mangler, inden du betaler for bilen. Hvis du køber den brugte bil hos en forhandler, er du stadig omfattet af reklamationsretten. Det er dog alligevel vigtigt, at du tjekker bilen og opdager de synlige fejl og mangler, hvis du vil opretholde reklamationsretten for disse. Hvis du først opdager dem, når bilen holder i garagen, er det for sent.

Læs også om bilsalg