Service på bil

For langt de fleste af os forholder det sig heldigvis sådan, at bilen starter og kører uden problemer hver eneste dag. Især når der er tale om biler af nyere dato, forventer vi ikke, at der opstår problemer med driften. Det forholder sig dog sådan, at uanset hvorvidt der er tale om en nyere eller en ældre bil, så er det bedst at tage potentielle problemer i opløbet i stedet for først at reagere, når de større skader indtræffer.

I den forbindelse bør du derfor sørge for at få lavet service på bil med jævne mellemrum og ikke kun, når der er få uger til det næste obligatoriske syn.

Hvorfor er det vigtigt med et serviceeftersyn?

Det er nødvendigt med et serviceeftersyn på din bil, fordi det blandt andet betyder, at du kan stole på, at din bil kører som den skal i hverdagen, samtidig med at den er forsvarlig at køre i. Det er ikke et lovkrav at foretage service på bil med jævne mellemrum, men hvis du får foretaget et serviceeftersyn med stempel i servicebogen, så vil det gavne et eventuelt senere salg af bilen. Det vil det, fordi du så kan dokumentere, at du har passet godt på din bil, og at der ikke er sket brud på garantien. Det gælder dog kun, hvis der er tale om en bil af nyere dato.

Hvis du i øvrigt ikke får foretaget jævnlige serviceeftersyn på din bil, og du dermed kun vælger at få din bil tjekket igennem op til de obligatoriske syn, så risikerer du at overse begyndende problemer med driften af din bil. Det kan komme til udtryk ved at sliddele, der er ved at være udtjente, som for eksempel bremserne, går i stykker, før de kan nå at blive skiftet. Det kan også være at teknikken i bilen pludselig ikke fungerer optimalt, fordi den ikke er blevet opdateret i tide.

Ved at få din bil set efter i sømmene kan du få disse ting gjort, før de udvikler sig til problemer, der kan dukke op på ubelejlige tidspunkter. Med et planlagt serviceeftersyn kan du bedre koordinere din hverdag, fordi du på forhånd ved, hvornår du skal undvære din bil.

Skal gamle biler også have et serviceeftersyn?

Det er ikke kun hos nyere biler, at du skal sørge for regelmæssige serviceeftersyn. Ældre biler kan også have gavn af et gennemgående tjek. Formålet her vil i så fald være at forlænge bilens levetid ved blandt andet at få skiftet olie og oliefilter, der ofte er en nødvendighed for biler af ældre dato. Derudover vil du typisk også få skiftet motorolie og eventuelle defekte pærer.

Det siger næsten sig selv, at biler som har kørt i længere tid, oplever en større andel af slid på for eksempel bremserne. Derfor er det vigtigt, at serviceeftersynet af din ældre bil omfatter kontrol af hele bremsefunktionen. Det inkluderer både håndbremsen samt bremseskiverne foran og bagpå. I tillæg hertil bør eftersynet også omfatte kontrol af de sikkerhedsmæssige foranstaltninger i bilen, således at du kan være sikker på, at selerne fortsat fungerer som de skal, og at eksempelvis mønsteret på dækkene er tilstrækkeligt dybt.

Bed eventuelt om at få udleveret en liste med de kontrolpunkter, som mekanikeren har inkluderet i sit serviceeftersyn til din ældre bil. Dernæst bør du overveje, hvorvidt du har oplevet ting i forbindelse med kørsel i bilen, som du tænker kunne bruge et tjek.

Serviceeftersyn og garanti

Hvis du ejer en nyere bil, så vil det være angivet i servicebogen, hvornår din bil skal til service næste gang. Ofte vil der være tale om et interval baseret på antal kørte kilometer, men hvis du ikke kører ret meget i din bil, så skal du gå efter et tidsmæssigt interval. Overholder du ikke tidsrammen for de angivne eftersyn, så kan det have negative konsekvenser for din bils garanti.

Når din bil er til service, så tager den pågældende mekaniker udgangspunkt i de punkter, der står listet i din bils servicebog. Derudover vil du også få tjekket alle vitale dele på din bil, ligesom du typisk vil få smurt og justeret din bils ventiler, hængsler og filtre.

Der vil blandt andet være inkluderet en række standard kontrolpunkter i serviceeftersynet:

 • Skift af olie og oliefilter
 • Kontrol og efterfyldning af bremsevæske
 • Smøring af dørhængsler
 • Kontrol af styretøjet og undervognen
 • Skift af gearkasseolie
 • Testkørsel forud for den endelige godkendelse

Ud over ovenstående kan din automekaniker have valgt at inkludere andre ydelser i sit tilbud på serviceeftersyn, eller du kan have ønsker om andre kontrolpunkter. Det er som oftest muligt at forhandle om både pris og indhold af et serviceeftersyn.

Hvad koster service på bil?

Der kan være stor forskel på prisen på et serviceeftersyn hos forskellige værksteder. Det er derfor altid en god idé, at du spørger dig for og sørger for at indhente tilbud fra flere forskellige udbydere, så du ikke ender med at betale mere, end det er højest nødvendigt.

Til det formål findes der en række forskellige sammenligningstjenester på nettet, hvor du har mulighed for gratis at indhente relevante tilbud på serviceeftersyn. Her har du typisk også mulighed for at læse anmeldelser fra tidligere kunder, så du er sikker på at være dækket godt ind. Derudover kan det være godt givet ud at vælge et værksted, som er kontrolleret af FDM, fordi du så er helt sikker på, at kvaliteten er i orden.

For yderligere at holde omkostningerne ved et serviceeftersyn i bund kan du følge disse råd:

 • Lav aftaler på forhånd om, hvornår bilen kan forventes færdig, at fakturaen gennemgås ved udlevering af bilen, og at eventuelt udskiftede dele udleveres til dig
 • Det er altid tilladt at snakke om prisen – om ikke andet så for at få den endelig bekræftet
 • Sørg for at gennemgå handelsbetingelserne grundigt, så du undgår ubehagelige overraskelser
 • Sørg for at få mekanikeren til at ringe dig op, hvis vedkommende finder øvrige fejl, så du ikke automatisk får det lavet og bliver opkrævet for udbedringen

Hvorfor er det smart med en serviceaftale til din nye bil?

Ifølge loven skal bilfabrikanter, på lige fod med øvrige produktionsvirksomheder, kun yde 2 års garanti, når du køber en ny bil. Det kan hurtigt vise sig at være en alt for kort periode, til at du kan være sikker på at være dækket ind i forhold til eventuelle produktfejl, som måtte opstå efter køb.

I den forbindelse kan det være en fordel at tegne en såkaldt serviceaftale bil, hvor du inden for en periode, der typisk er på 2-5 år, får dækket de serviceeftersyn, der efter bilens servicebog skal gennemføres i den givne periode. Serviceaftalen bør også indeholde en aftale, der dækker de reparationer, som skulle opstå. Her skal du være opmærksom på, om de svagheder som din nye bil er kendt for, er dækket af aftalen. Hvis du for eksempel ofte skal skifte lygtepærer, så skal denne udskiftning være dækket af bilens serviceaftale.

Når du tegner en serviceaftale, så skal du helst have et forholdsvist klart billede af, hvordan din transportmæssige situation ser ud for den periode, som serviceaftalen skal dække. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du ender med at skulle flytte bolig, eller skifte job for den sags skyld, så du ender med at skulle køre flere kilometer, end der er angivet i aftalen, så kan det blive en dyr affære. De kilometer, som du i så fald vil ende med at køre for meget, har typisk en noget højere kilometersats. Du skal dog heller ikke tegne for mange kilometer i aftalen, for så ender du selvsagt med at betale for noget, som du aldrig får brug for.

For at gøre det nemmere for dig at vægte for og imod valget af en serviceaftale, så får du her en række fordele og ulemper:

Fordele

 • Du kan betale månedligt i stedet for at skulle lægge en stor portion penge på én gang til enten service eller reparation
 • Det er nemmere at lægge et realistisk budget for dine udgifter til din bil
 • En serviceaftale der indeholder muligheden for at vælge mellem forskellige værksteder, giver en større grad af fleksibilitet

Ulemper

 • Muligheden for at udnytte en priskrig, eller for at vælge et rigtig godt tilbud, forsvinder med en serviceaftale
 • Hvis du ikke ser dig ordentligt for, så risikerer du at indgå en aftale, hvor reparationer ikke er dækket tilstrækkeligt

For at sikre dig selv den bedst mulige aftale, kan det være en fordel at få en uvildig rådgiver til at gennemgå serviceaftalens vilkår sammen med dig.

 

Service på bil
Service på bil