Olie er med til at smøre motorens vigtigste komponenter, hvilket mindsker slitage. For ældre biler anbefales det, at du skifter din motorolie mindst hver 15.000 km eller en gang om året, alt efter hvad der kommer først. Disse olieskift og filterskift er typisk inkluderet i en standard servicevejledning. Hvis du følger disse anbefalinger, kan du være med til at forlænge din bils levetid.
Din motorolie er en af de vigtigste væsker i din bil. Den hjælper med at smøre motorens hovedkomponenter og reducerer slid. Med tiden bliver olien imidlertid snavset og begynder at nedbrydes og mister sin effektivitet. Derfor er det vigtigt at skifte din olie regelmæssigt, som anbefalet af bilens fabrikant.
De fleste bilproducenter anbefaler, at du skifter din olie ca. hver 10.000 km eller deromkring. Dette kan dog variere afhængigt af bilmærket og kørselsforholdene. Hvis du f.eks. kører meget stop-and-go-kørsel i varmt vejr, skal du måske skifte din olie oftere end en person, der hovedsageligt kører på motorveje under køligere forhold.
Prisen for et olieskift kan variere afhængigt af det værksted, du besøger, og hvilket mærke din bil er af. Det er vigtigt at sammenligne priserne hos forskellige værksteder for at sikre, at du får det bedste tilbud for din bil. Den gennemsnitlige pris for olieskift til motor er på lidt under 1.000 kr., hvis du undersøger flere væksteder. Dette er inkl. skift af filter. Bemærk at gennemsnitsprisen pr. væksted er mere end 1.000 kr., men gennemsnitligt vil din pris blive på lidt under 1.000 kr., hvis du vælger det billigste tilbud.
Der findes forskellige typer olie, og hvilken type du skal bruge afhænger af bilens mærke og model. Du kan normalt finde disse oplysninger i din bils instruktionsbog.
Du kan få skiftet din olie mange forskellige steder. Du kan gøre det selv eller du kan tage bilen på værksted og få dem til det, hvilket er den løsning de fleste vælger. Din bils servicelampe vil normalt lyse, når det er tid til olieskifte. Hvis dette ikke er indstillet på din bil, så skal du selv holde øje med alder og kilometerstand på din bil, og sørge for at få skiftet olien i tide. Hvordan du skal skifte olien kan du se i bilens servicebog. Har du allerede et fast værksted, som du benytter, så bestil en tid her, når din servicelampe lyser. Har du ikke et fast værksted, så kan du her indhente tilbud fra flere værksteder, og dermed opnå den bedste pris.
Bemærk desuden at din bil også løbende bruger olie og derfor skal have påfyldt olie. Det kan du fint gøre selv, og du kan købe olien hos de fleste bilforhandlere, servicestationer og værksteder. Mange byggemarkeder sælger også bilolie. Husk at være obs på hvilken type olie, som din bil benytter. De samme typer af olie findes også i forskellige prisklasser og kvaliteter. Ved en nyere bil kan det godt svare sig at købe den bedste olie, mens man til en ældre bil kan overveje, om man hellere vil spare nogle penge og kører med en knap så god olie.
Debatten om syntetisk vs. almindelig motorolie har stået på i årevis, uden at der er nogen klar vinder. Den væsentligste forskel mellem de to er, at syntetisk olie er menneskeskabt, mens almindelig olie er naturlig. Syntetisk olie er designet til at holde længere og yde bedre under ekstreme forhold, mens almindelig olie er billigere og lettere tilgængelig.
Så hvad skal du vælge? I sidste ende afhænger det af din bil og dine kørevaner. Hvis du kører meget eller under ekstreme forhold, kan syntetisk olie være et godt valg for dig. Men hvis du har en ældre bil eller ikke kører så ofte, kan almindelig olie være helt fint. Du kan også tale med din mekaniker for at få deres anbefaling.
Ud over at skifte din olie er det også vigtigt at skifte dit oliefilter. Oliefilteret hjælper med at fjerne urenheder fra olien og holder motoren ren. De fleste mekanikere skifter filteret samtidig med, at de skifter olien.
Hvis du føler dig eventyrlysten, kan du også skifte din egen olie. Dette kan være en god måde at spare penge på, men det er vigtigt at sørge for, at du gør det korrekt. Du skal først samle nogle forsyninger, herunder et nyt oliefilter, en skruenøgle og en tragt. Du bør også have en aftapningsbakke til at opsamle den gamle olie. Når du har alt det, du skal bruge, parkeret på et plant underlag, skal du varme motoren op i to eller tre minutter for at løsne olien. Brug derefter skruenøglen til at løsne olieaftapningsproppen, og lad olien løbe ud i oliekarret. Når den er færdig med at løbe ud, skal du sætte aftapningsproppen på igen og fylde ny olie i motoren ved hjælp af tragten. Til sidst skal du udskifte oliefilteret, og så er du klar.
Husk blot, at når du skifter din egen olie, er det vigtigt at bortskaffe den gamle olie korrekt. De fleste værksteder og servicestationer har særlige beholdere til brugt olie, så det er normalt det bedste sted at tage den hen. Du kan også tjekke med din lokale kommune for at se, om der er særlige krav til bortskaffelse i dit område.
Hvis du får skiftet din olie på et værksted, bør det ikke tage mere end en time. Hvis du skifter olien selv, vil det tage længere tid, afhængigt af, hvor fortrolig du er med processen. I begge tilfælde skal du sørge for at afsætte nok tid, så du ikke behøver at skynde dig.