TomTom

Når vi førhen havde brug for at komme fra A til B, brugte vi en eller flere former for landkort. Her måtte vi selv nørkle med at finde vores destination på kortet, mens den nemmeste rute med det blotte øje måtte findes. Sådan er det ikke i dag – heldigvis. Med hjælp fra GPS-satellitter er det nemmere end aldrig før at finde den mest optimale rute. Det er de færreste, der kan undvære en GPS, uanset om de kører, cykler eller går. Men specielt biler har svært ved at undvære en GPS til navigation. GPS står for Global Positioning System og positionsbestemmer overalt på kloden via satellitter i rummet.

TomTom er et af de mest dominerende brands i verden, når det kommer til GPS’er til biler. TomTom giver dig teknologi om lokation, hvilket giver dig en nemmere og mere sikker måde at komme rundt i verden på. Men hvad ved du egentlig om det verdensførende mærke? Du bliver meget klogere på udbyderen her, da vi giver dig en udførlig guide til det populære TomTom.

Læs mere om navigation og GPS her.

Hvad er TomTom GPS?

TomTom GPS er navigationsudstyr fra TomTom. TomTom har både udstyr til actionkameraer, sportsure og bilnavigation – og TomTom’s GPS’er til biler er især populære blandt forbrugerne. Faktisk er TomTom markedsførende i Europa, så det er især europæerne, der har en kærlighed for produkterne. Producenten er hollandsk og blev grundlagt tilbage i 1991. I 2008 blev TomTom opkøbt af Tele Atlas og har sidenhen været ejet af dem. Tele Atlas er kendt for at fremstille digitale kort, som bl.a. leverer digitale kort til Google Maps.

Et af de punkter, hvor TomTom skiller sig ud fra konkurrenterne, er deres MapShare-funktion. Her får alle TomToms brugere mulighed for at indberette diverse fejl i kortene. Dette gøres til en hjemmeside. Når fejlene bliver indberettet, er dette til gavn for alle de andre TomTom-brugere, da fejlene hurtigt kan rettes. Dette giver meget nøjagtige rutevejledninger, hvilket er en stor fordel for forbrugerne.

Priserne for en TomTom GPS afhænger af, hvilken model du ønsker at købe. Har du blot brug for en stabil TomTom GPS, der kan få dig fra A til B, vil en billigere model være dækkende. Har du derimod et ønske om at få alle de fede specifikationer med i købet, skal du vælge en af de dyrere modeller. Priserne ligger typisk fra 900 kr. og op til 3.000 kr.

Hvad er fordelene ved en TomTom GPS?

Fordelene ved at vælge en TomTom GPS er mange. Idet TomTom er førende på det europæiske marked, ved de, hvad brugerne har brug for. Derfor er du sikker på, at du altid får den førende teknologi, der er kendt og elsket af mange. TomToms GPS’er er bl.a. udstyret med et væld af gode funktioner. Disse tæller funktioner såsom:

 • Touchskærm
 • Danmarkskort
 • Europakort
 • Verdenskort
 • Alarm ved fartkontrol
 • Håndfri opkald
 • Stemmestyring
 • Forudsigelse af destination
 • Oplæsning af smartphone-beskeder
 • Hurtig søgefunktion
 • Avanceret banevejledning
 • Bluetooth
 • Økoruter
 • wi-fi-opdateringer
 • 2D- eller 3D-visning
 • Elektronisk kompas
 • Interessepunkter – nærmeste restaurant, hotel, seværdighed og butik.

Desuden har TomTom en masse ekstra tilføjelser, som du også kan få fornøjelsen af. Disse tilføjelser er f.eks.:

 • MapShare-funktion
 • Lifetime-kort
 • TomTom app
 • TomTom Home
 • TomTom MyDrive.

Der er altså utrolig mange fordele tilknyttet en TomTom GPS. Derfor kan du trygt vælge en sådan GPS til din bil, hvor du ikke blot guides fra A til B, men også får et væld af ekstra tilføjelser og specifikationer. Dette vil klart gøre dine køreture mere behagelige og tidsbesparende.

Hvordan opdaterer jeg TomTom GPS?

En GPS til bilen er ikke altid opdateret 100%. På din mobiltelefon vil navigation fra steder såsom Krak og Google Maps være opdateret konstant, men med en separat GPS i bilen skal du selv stå for opdateringerne. Umiddelbart kan dette lyde som en bøvlet affære, men det er faktisk slet ikke så slemt at håndtere. Den allerbedste løsning, hvis du altid ønsker en fuldt opdateret GPS, er at anskaffe dig et Lifetime-kort. Med dette kort har du gennem TomTom GPS’ens levetid fri adgang adgang til kortopdateringer. Herved får du altid hurtig og nem vejledning til destinationen.

Når du skal opdatere din TomTom GPS, skal du først være klar over, hvilken TomTom GPS-model du har. Ved at finde ud af, hvilken model du har, kan du vide, hvilken software enheden skal bruge. Du finder ud af, hvad din enhed er, ved at se på serienummerets første to tegn. For at finde serienummeret skal du se på det mærkat på din enhed, der har en stregkode. Har du en nyere enhed, kan du ligeledes se under Om/Information på skærmen. Serienummeret er bestående af 12 tegn, hvor begyndelsen er et eller to bogstaver.

Herefter går du ind på TomToms hjemmeside. Her kan du vælge din enhed ud fra de første to tegn i serienummeret. Når du har valgt din enhed, kan du se enhedsnavn, hukommelse og opdateringer. Her kan du f.eks. se, om du skal opdatere din enhed via:

 • MyDrive Connect
 • TomTom Home.

Er modellens tjenester og kort udløbet, vil du også få besked om det på denne side. Er din model udgået i form af manglende nye opdateringer, kan du fortsat få hjælp på TomToms brugerforum samt igennem deres oftest stillede spørgsmål.

Opdatering via MyDrive Connect

Skal du opdatere din enhed via MyDrive Connect, skal du først sørge for, at du har den allernyeste version af MyDrive Connect. Derudover skal du sørge for, at du har nok tilgængelig hukommelse på din computer, da du skal downloade en fil herpå. Du skal som minimum have 8 GB ledig hukommelse til download. Tilslut din TomTom GPS til din computer, og tænd GPS’en. Åbnes MyDrive Connect ikke automatisk på din computer, skal du klikke på MyDrive Connect-ikonet. Log på MyDrive Connect ved at indtaste mailadresse og password.

Du vil nu få vist en oversigt over tilgængelige opdateringer. Du skal nu klikke på ”Mit indhold,” som du ser øverst i venstre side. Klik på ”Opdater” eller ”Installer” under MINE KORT. Din computer vil nu gå i gang med både at downloade og installere det pågældende kort på GPS-enheden. Det er vigtigt, at du ikke afbryder forbindelsen mellem computeren og GPS’en under installationen. Du får besked på, hvornår du må frakoble enhederne fra hinanden igen. Når meddelelsen ”Du er nu klar til at køre” kommer frem, vil installationen være færdig. Du kan nu frakoble enhederne fra hinanden, og din GPS er opdateret samt klar til brug.

Opdatering via TomTom Home

Er det i stedet gennem TomTom Home, din GPS skal opdateres, skal du gøre noget andet. For at gøre dette skal du først og fremmest installere TomTom Home-programmet på din computer. Du downloader programmet på TomToms hjemmeside, og TomTom Home kan både installeres på Windows og Mac OS X. Når du har installeret programmet på din computer, skal du tilslutte GPS’en til computeren. Tænd nu for GPS’en. Søger Home ikke efter opdateringer automatisk, skal du klikke ”Opdater enheden” i din menu. Er et nyt program tilgængeligt, vil det blive vist på listen.

Vælg det nyeste program, og klik på ”Download opdateringer.” De nyeste opdateringer vil nu blive downloadet og installeret på din enhed. Når programmet er færdigt med at installere, skal du blot klikke på ”Udført.” For at frakoble din GPS fra computeren igen skal du klikke på ”Enhed” og derefter ”Afbryd enhed.” Du vil nu være klar til at bruge GPS’en igen med de nyeste opdateringer til TomTom.

Opdater din TomTom GPS på TomToms hjemmeside.

Hvad er TomTom Go?

Er du på udkig efter den hurtigste og smarteste GPS på markedet, er TomTom Go klart et godt bud. Her får du ikke bare den hurtigste, men også den bedste rutevejledning til dine bilture. Derudover får du en masse brugbar information, som gør din køreoplevelse betydeligt bedre. TomTom har et netværk med millioner af bilister, hvilket betyder, at du får aktuelle informationstilstande om din rute. Advarsel om kødannelse og fotofælder dukker op på din skærm, og af denne grund bliver du elegant guidet uden om besværlig trafik.

Du behøver heller ikke at bruge din mobiltelefon under selve bilturen, men du kan blot lade den ligge i lommen. Via Bluetooth kan du nemlig tilkoble din mobil til din TomTom Go-GPS. Her får du bl.a. adgang til strømbesparende håndfri, stemmestyring, oplæsning af meddelelser og modtagelse af opkald. Det er særdeles smart, og det er især anvendeligt ved længere bilture, hvor mobilens batteritid kan være presset.

Derudover er TomTom Go spækket med en masse andre fede specifikationer. Du kan bl.a. vælge, om du vil se rutevejledningen i 2D eller i 3D. Du kan også få oplysninger om relevante informationer på ruten såsom kødannelser, nærmeste tankstation og fartkontroller. En af de mest populære GO-modeller er TomTom Go 520.

TomTom apps

TomTom har selvfølgelig udarbejdet en app, som du kan bruge direkte på din smartphone. Faktisk har TomTom ikke blot udarbejdet én app – men flere. Den ene app hedder TomTom Go Mobile og er en navigationssapp. Her får du adgang til et offlinekort, hvor du får præcise advarsler omkring trafik og fotofælder. Det betyder, at du kan spare tid i din hverdag ved at undgå trafikpropper. Appen giver dig også besked om den pågældende hastighedsgrænse på din rute, hvilket kan være til stor hjælp i udlandet.

En anden app fra TomTom er TomTom MyDrive. TomTom MyDrive er en app til din mobiltelefon, hvor du planlægger ruter. Dette er f.eks. yderst brugbart, hvis du skal planlægge bilferiens rute sydpå, eller hvis du har et ønske om at køre den allersmukkeste rute til din destination. Du planlægger blot ruten gennem MyDrive-appen hjemmefra, hvorefter din GPS vil være klar til at give dig vejledning. Appen har også et overblik over trafikken, hvor du befinder dig. Derfor vil appen holde øje med diverse forsinkelser.

Ud over GPS’er sælger TomTom sportsure med indbygget GPS. Disse ure har selvfølgelig også tilknyttet sig en app, og denne app hedder TomTom Sports. Her kan du tilkoble data fra Google Fit, og du kan tracke dine daglige aktiviteter såsom kalorier, skridt, aktiv tid og distance. Sæt mål for din aktiviteter, og følg løbende din udvikling. Desuden kan du sammenligne dine data med andre TomTom Sports-brugere i samme alder, køn og aktivitetsniveau som dig. Dette giver klart en motivation og kan i den grad forbedre din sundhed.

TomTom har også produkter inden for videokameraer. Disse filmer i 4K Ultra HD-kvalitet, hvilket er en fantastisk kvalitet. Men det er ikke kun kvaliteten af videoerne, der er gode. TomTom har nemlig gjort det nemt at redigere videoerne efterfølgende med TomTom Bandit-appen. Appen fås til smartphones, og du kan både medtage statistikoverlejringer og tilføje musik. På få minutter kan du altså redigere tre timers rå videooptagelser – hurtigt, nemt og smart.

Slutteligt har TomTom gjort det nemt og bekvemt for VOI-brugere. TomTom har nemlig ligeledes lavet en TomTom VOI-app, hvor køreturene på de elektriske løbehjul opnår helt nye højder. Find den hurtigste rute uden brug af mobiltelefon. I stedet får du navigation via turn-by-turn visuals og lyd. Opfanger appen meget trafik forude, vil den finde en alternativ rute i stedet, sådan du undgår at sidde fast i trafikpropper. Du kan også tage opkald gennem appen under din kørsel, hvis du bruger hjelmen med indbygget lydsystem via Bluetooth.

Som du kan se, er det ikke uden grund, at TomTom er førende på det europæiske marked. TomTom har en finger med på alverdens områder, der alt sammen er med til at gøre det nemmere for forbrugerne at nå deres mål – uanset om det er fra A til B eller i forhold til sin sundhed.

TomTom giver dig altså et væld af muligheder som trafikant. Samtidig giver de dig mulighed for at forudse trafikken så nøjagtigt som muligt. Med TomTom Traffic vil du få information omkring trafikken i realtid – og den er ekstrem nøjagtig. Derfor vil du ligeledes få besked om, hvorfor trafikken er langsom, og hvorhenne den bevæger sig langsomt. Det kan f.eks. skyldes en ulykke, vejarbejde eller dårligt vejr. Uanset hvad vil TomTom Traffic give dig beskeden, samt hvor længe stopning eller den langsomme trafik vil vare ved.

Du kan få TomTom Traffic på din PC, smartphone eller GPS. Herigennem får du information om trafikken i realtid – uanset om du kører i bil, på motorcykel eller i lastbil.

TomToms sportsure tracker din sundhed

Som nævnt tidligere er det ikke kun GPS’er, som TomTom producerer – det er også sportsure. TomTom har lanceret et væld af forskellige typer af sportsure, der alle er dedikerede til forskellige formål. Sportsurene tæller bl.a.:

 • TomTom Spark – GPS-fitnessure til at blive fit
 • TomTom Adventurer – GPS-multisportsure til at udforske
 • TomTom Golfer – GPS-golfture til tee off
 • TomTom Runner – GPS-løbeure til frit løb
 • TomTom Touch Cardio – Aktivitetssporing til at blive mere aktiv

Der er altså et sportsur til ethvert mål. Med TomTom Spark kan du overvåge din aktivitet hele døgnet, spore med GPS, udforske dine ruter, en sportstilstand, måle din puls og høre musik. Dette er altså din perfekte træningsmakker til at holde styr på din træning, hvad end den måtte være. TomTom Adventure giver dig oplysninger med GPS, har indbygget pulsmåler, er egnet til udendørs sportstilstande, udforskning af ruter, flere sportstilstande, indbygget musikafspiller og automatisk registrering af lifter.

TomTom Golfer informerer om afstande til greens og hazards, analyse efter dit spil, automatisk slagregistrering, automatisk scorekort, aktivitetssporing samt adgang til 40.000 forudlæste baner. Er du mere til løb, vil TomTom Runner overdrage løbeinformation, ruteudforskning, multisport-tilstand, indbygget musikafspiller, indbygget pulsmåler og overvågning døgnet rundt af din aktivitet. Slutteligt giver TomTom Touch Cardio oplysninger om din kropskomposition, pulsmåling, telefonmeddelelser, aktivitetssporing døgnet rundt og sportstilstand.

Ud over selve sportsurene tilbyder TomTom et stort antal af tilbehør. Dette er bl.a.:

 • Rejsetasker
 • Hovedtelefoner
 • Opladere
 • Remme i forskellige design
 • Pulsmålersensor
 • Hastighedssensor
 • Kadencesensor

Du kan altså blive fuldstændig klar til at tracke din sport og træninger med et ur fra TomTom.

TomTom Rider – navigation til motorcyklister

Som motorcyklist har du ikke mulighed for at montere en GPS som i en bil. Ruterne er ligeledes anderledes, og derfor skal navigationen selvfølgelig også være det. Dette har TomTom taget højde for, og derfor får du som motorcyklist mulighed for at opdage dit nye eventyr med TomTom Rider. TomTom Rider giver dig ikke blot mulighed for at vælge din destination. Du får nemlig mulighed for at vælge ruter ud fra dine køreegenskaber. Direkte i GPS’en eller gennem MyDrive kan du vælge ruter med detaljer i forhold til sving og højder. Dette gør det langt mere sikkert at være motorcyklist, hvor det kræver en del mere end blot at køre i bil.

TomToms GPS’er til motorcykler har et Lifetime-verdenskort inkluderet, hvilket betyder, at du altid kan opdatere GPS’en til de nyeste ruter verden over. Du kan opdatere GPS’en direkte over wi-fi, og du slipper derfor for at finde computeren frem. Du vil automatisk få besked om nye opdateringer, og dette gør det yderst nemt at have de nyeste informationer tilgængelige. Hold øje med vejen, og få navigationen direkte i ørene. Du kan også tilkoble Google Now eller Siri, og du kan dermed stemmestyre under kørslen. Herigennem kan du både spille musik, foretage opkald, besvare beskeder og få dem læst højt.

TomTom Rider er faldsikker og vejrbestandig. Derfor skal du ikke bekymre dig om fald og vådt føre, når det kommer til din GPS fra TomTom. Touch-skærmen er handskevenlig og kan både styres med vinter- og sommerhandsker. TomTom har altså taget hensyn til alt det, som motorcyklister har brug for.

Flådeløsninger til små og store virksomheder

Det er ikke kun privatforbrugere, der kan få glæde af TomToms produkter. Med TomTom Webfleet får du en innovativ flådestyringsløsning af Software as Service-løsning. Herigennem får du onlineløsning til at forbinde køretøjer og chauffører. Administrer flåder effektivt online, uanset om virksomheden er lille eller stor. Fra mobilenheder kan du se, hvor køretøjerne befinder sig, samt hvordan de anvendes. Dette giver dig et overblik over den aktuelle status, således du ved, hvornår der er behov for at blive handlet.

Brug af foruddefinerede ruter eller blot brug af navigation i realtid gør, at dine næste opgaver højst sandsynligt klares nemmere af dine chauffører. Det giver dig også mulighed for at spare på brændstoffet, øge flådeeffektiviteten overordnet og give support til chaufførerne. Systemet opdateres jævnligt, og du kan administrere din flåde fra både smartphones, tablets, laptops og computere.

Med Webfleet får du en komplet løsning med de bedste kort, tilpassede kort, planlægning af ruter og tilsendelse til chaufførerne direkte, dashboards, administration på farten og styrkelse af data ved hjælp af integration. Sikkerhedsniveauet er i topkvalitet, både når det gælder tilgængelighed, datasikkerhed og kvalitet. Derfor anvender også mere end 800.000 allerede TomTom Webfleet i dag.

Konklusion

I Danmark er TomTom et af de mest velkendte og populære navigationsløsninger, hvad enten det gælder i bil, på motorcykel, i erhverv eller i fritiden. Du får navigation til både små og store køreture, hvor trafikinformationens nøjagtighed er ekstrem. Oplysningerne omkring trafikken er i realtid, og du får både oplysninger omkring rute, vejarbejde, kødannelser, fartkontrol, vejr og meget andet. Dette er med til at give dig den mest optimale rute, hvilket kan spare dig masser af tid i hverdagen.

Opdateringerne af GPS’erne foregår nemt via MyDrive eller Connect eller TomTom Home. Nogle af de nyere enheder giver dig endda mulighed for at opdatere direkte over dit wi-fi. TomTom giver dig information omkring trafikken i over 50 lande og over 400 byer verden over. Globalt dækker navigationerne over 67 millioner kilometer og 61 trillioner data points. Ud over trafikinformation giver TomTom dig oplysninger om seværdigheder på vejen, rastepladser, vognbaneskift, restauranter, hoteller og meget, meget mere. Dette giver dig frihed til at nå alt det, som du har brug for på din køretur.

Planlæg dine ruter hjemmefra med TomTom MyDrive, brug en af TomToms mange spændende apps, eller opdag fantastiske ruter med TomTom Road Trips. Du har uendelige muligheder på grund af TomTom, hvilket også er en af grundene til, at de er førende på det europæiske marked – uanset om du kører bil, motorcykel, lastbil, med campingvogn, dyrker sport, spiller golf, filmer eller arbejder i en virksomhed. Slut dig til de mange glade og entusiastiske TomTom-brugere verden over ved at købe din næste TomTom-enhed online eller i butikkerne.

Læs her generelt om navigation til bilen

Læs her vores guide til Garmin