Valg af fælge

Når man skal vælge nye fælge til sin bil kan det godt føles lidt som en stor jungle. Skal man vælge alu- eller stålfælge? Og hvor store skal de være?

Hvis du som udgangspunkt ønsker større alufælge end der sidder originalt på bilen, vælger man oftest dæk med lavere profil for at sikre sig at rulleomkredsen er den samme.

Når du er på udkig efter nye fælge er det vigtigt at din hjuldata fra bilens egenskaber matcher fælgens dataspecifikationer. Her er det vigtigt at kigge at det er samme krydsmål, ET mål, og centerhuls mål.

Hvis du er i tvivl om hvilken hjuldata din bil kører med, kan du slå den op i vores hjuldata database.

Forskel på stål og alufælge

Den største faktorer for at folk vælger alufælge fremfor stålfælge er udseendet på bilen, ved at montere alufælge på ens bil får det udvendige udseende et løft fremfor en sort stålfælge.

Stålfælge vejer for det meste mere end alufælge og derfor kan der måske være lidt brændstof at spare ved at montere alufælge, men hvis du montere større fælge vil du også opleve at du bruger mere brændstof.

Normalvis anvender folk stålfælge til vinterdæk og alufælge til sommerdæk, da stålet ikke tager skade af salten på vejen som aluminium gør.

Fordele ved at vælge alufælge

Langt de fleste montere alufælge på deres bil fordi det ser godt ud, men det er også muligt med alufælge at montere bredere dæk, større fælge og lavere dæk for at få et mere sporty look på ens bil.

Alufælge kræver som regel lidt mere rengøring end stålfælge, hvilket for nogen kan virke lidt uoverskueligt, men hvis man anvender en god fælgvoks og forsegler en til to gange om året kan det meste snavs på alufælgen skylles af inden bilen vaskes.

Ved montering af alufælge er det vigtigt at efterspændende fælgene efter ca. 100 kilometer kørsel og igen efter ca. 500 kilometer kørsel, og er især vigtigt ved helt nye fælge. Dette skyldes at aluminium godt kan give sig lidt og derved kan bolten blive lidt løs.

Lovgivning om fælge

Når man monterer alufælge på sin bil, er der få krav, der skal opfyldes for at det er lovligt at montere dem.

I Danmark foreskriver lovgivningen at man må øge sin sporvidde, uden yderligere dokumentation, med 20mm. Det vil sige at man må øge sporvidden med 10mm på hver side af bilen når man monterer nye fælge på sin bil, og dette sporviddemål er taget ud fra bilens mindste sporvidde der er angivet på typegodkendelsen.

Hvis du ønsker at øge mere end 20mm eller formindske din sporvidde, er det stadig lovligt, hvis der foreligger en TÜV-godkendelsen for dette.

Når du skifter til større eller mindre fælge er det vigtigt at fælgens diameter ikke overstiger 5% fra det originale for at overholde lovgivningen.

Hvor købes alufælge til gode priser?

Hvis du er på udkig efter nye fælge til din bil, kan vi anbefale at du tager et kig hos Dækbutikken.dk, de har et bredt udvalg af alufælge og stålfælge til de fleste biler.

Hos Dækbutikken finder du de bedste priser på fælge til din bil og Dækbutikken tilbyder garanti på at fælgene passer på din bil.

De fleste producenter og mærker som Dækbutikken fører på fælge tilbyder også 2 års garanti på fælgene.

Hvis du er i tvivl om størrelsen din bil kører med kan du slå den op i vores hjuldata database eller finde modelspecifikke fælge hos Dækbutikken.