Guide: Sæt din bil til salg uden problemer

Danskerne køber og sælger som aldrig før, og det gælder i høj grad også biler. Tidligere var det ikke unormalt at have den samme bil i generationer, men i dag er vi i højere grad præget af en ”vi skal prøve noget nyt”- mentalitet. Det betyder kort fortalt, at der sættes rigtig mange biler til salg, og at der ofte er rigtig mange købere til disse brugte biler.

Når det så er sagt, kræver det en del af dig som sælger, når du vælger at sætte din bil til salg. Der skal være rigeligt med tilgængelige informationer og gode billeder, og du skal være villig til at besvare en god mængde spørgsmål.

Netop derfor har vi sammensat denne guide til dig. Guiden hjælper dig til at huske det hele, når du sætter din bil til salg, og jo mere slavist du følger guiden, des mere sikker er du på, at du ikke glemmer noget vigtigt.

Fordelene ved at sælge biler og købe brugte biler

Selvom nogle sikkert vil mene, at der ikke er noget, der slår duften af ny bil, så ér der altså rigtig mange fordele ved at købe brugte biler og dermed også sælge brugte biler.

Der er rigtig mange fordele for både køber og sælger, når det handler om brugte biler, og dem ser vi lidt nærmere på herunder.

Fordele for køber

For at benævne elefanten i rummet, så starter vi med de fordele, som angår priserne. En brugt bil er unægtelig meget billigere end en ny bil, og det gør, at det at eje en bil kommer tættere på at være allemandseje, end det ville være, hvis du kun kunne købe nye biler.

Er du indstillet på at købe brugt, er der også større sandsynlighed for, at du kan komme i nærheden af din drømmebil, simpelthen fordi priserne er lavere. Der er også mange mennesker, som har en forkærlighed for ældre biler – eksempelvis amerikanerbiler – som slet ikke laves fra ny længere. Her giver det brugte bilmarked også en hel verden af muligheder for bilelskere.

Fordele for sælger

På den anden side er der også en hel del fordele for dig, som sælger din brugte bil videre. Du får nemlig mulighed for at udskifte din bil indimellem og bruge pengene fra den gamle bil til at købe en ny – enten en helt ny eller en ny brugt bil. For manges vedkommende kan noget så simpelt som en ny brugt bil give noget ekstra energi til hverdagens trummerum, og medmindre du er én af de få med et pengetræ i baghaven, lader dette sig bedst gøre ved at købe brugt.

Bilsalg – privat eller hos en forhandler?

Når du har besluttet dig for at sælge din bil, er der en lang række ting, du skal tage stilling til – det er derfor, vi har lavet denne guide til dig. Noget af det allerførste, du skal beslutte dig for, er, om du vil sælge din bil privat eller til en forhandler. Som altid er der fordele og ulemper ved begge metoder, og i sidste ende er det kun dig selv, der ved, hvilken fremgangsmåde der er bedst for dig. Vi løber naturligvis de væsentligste både fordele og ulemper igennem, så du har noget at pejle efter.

Salg af bil til forhandler

Når du vælger at sælge din bil til en forhandler, lægger du på mange måder ansvaret en smule fra dig. Afhængig af hvem du er, kan det både være godt og skidt.

For det første – sælger du din bil til en forhandler, vil den ofte indgå som en slags byttehandel i købet af din nye bil. Det er en brugt metode, og den fungerer da også godt på mange måder. På denne måde skal du ikke selv huske alle de juridiske forhold, som gør sig gældende ved et bilsalg. Dem har forhandleren helt styr på. Modsat er det ofte sådan, at du vil få mindre for din bil på denne måde, end du vil, hvis du sælger den privat. Det er naturligvis ikke altid, men det ses ofte.

Salg af bil privat

Sælger du din bil i en privat handel, lægger ansvaret på rigtig mange måder hos dig som sælger. Du skal eksempelvis huske at få lavet en slutseddel, som beviser, at du ikke længere ejer bilen. Desuden er det dit ansvar, at du og køber – inden køberen kører væk i bilen – får omregistreret bilen til den nye ejer. Du kan læse mere om slutsedler og omregistrering længere nede i denne artikel.

Alle de andre forhold, som ikke er lovpligtige på samme måde, men som også gør sig gældende i et bilsalg, er naturligvis også dit ansvar; blandt andet prissætning, at finde den rette køber, at sætte din bil til salg det rette sted og så videre.

Men frygt ej – læser du videre i artiklen, finder du en komplet tjekliste fyldt med gode råd til det private bilsalg.

Lovpligter i forbindelse med privat bilsalg

Som det fremgik af forrige afsnit, er der et par lovpligtige ting, som du skal huske, når du sælger din brugte bil i en privat handel, nemlig slutsedlen og omregistreringen. Disse to forhold dykker vi lidt mere ned i her, så du ikke er i tvivl om noget som helst til sidst.

Slutseddel

Uanset om du sælger din bil til en forhandler eller i et privat salg, skal du og køber underskrive en slutseddel. Slutsedlen fungerer som en slags købskontrakt, og når denne er underskrevet, kan købet ikke fortrydes.

Læs mere om slutsedler i forbindelse med bilsalg her.

Opret en gratis slutseddel hos Legal Desk her

Omregistrering

Den anden ting du skal huske i forbindelse med salget af din bil, er at få bilen omregistreret til den nye ejer. Det anbefales, at køber og sælger ordner omregistreringen sammen, så begge parter er med på, at alt er gået rigtigt til.

Læs allerede om omregistrering inden du står midt i salget.

Bil til salg – sådan

Nu hvor vi har lagt det lovmæssige og juridiske bag os, er det tid til det egentlige formål med artiklen; nemlig tjeklisten til det succesfulde bilsalg. Vi har samlet alt det, du skal huske, når du skal sælge din bil; alle de overvejelser som du skal gøre dig inden og under salget.

Print tjeklisten ud, og følg den til punkt og prikke; så kan det ikke gå galt.

Formalia på plads

Først og fremmest; idet en potentiel køber overvejer at investere i din bil, så vil vedkommende med garanti have en hel del spørgsmål til bilen. Selvom den er brugt, er det sandsynligvis et af de større køb, han eller hun gør sig i den periode. Derfor er det vigtigt, at du som sælger har dit på det rene og har al formalia på plads.

Du skal have alle relevante papirer på plads, du skal kunne oplyse, hvor langt den har kørt, hvornår den er synet, og om der er andre ting, der gør sig særligt gældende for lige netop din bil.

Vær så ærlig som overhovedet muligt, og stræb efter en så gennemsigtig handelsproces som overhovedet muligt. Det vil gøre en eventuel køber tryg og mere villig til at gennemføre købet.

De gode billeder

Ligesom når man sætter sit hus til salg, er billederne ved bilsalg en hel verden for sig. Gode billeder sælger, og dårlige billeder kan meget vel gøre det modsatte.

Sørg derfor for at:

  • tage gode billeder, som ikke er slørede eller grynede. Tag billederne på en solrig dag, hvis muligt. Sol og lys på billeder gør alverden til forskel. Undgå at have din trailer eller bunken med haveaffald stående i baggrunden. Det virker sjusket.
  • tage mange billeder fra forskellige vinkler og kanter – både inde og ude. Figurerer din bil på eksotiske billeder fra tidligere familieferier, så tag endelig dem med. Det giver bilen historie.
  • tage billeder af eventuelle skader på din bil. Er der en rids eller en bule i lakken, eller er der en lille flænge i sædet, så husk endelig at tage billede af det – eller oplys om skaderne i det mindste. Igen – en gennemsigtig handel uden kedelige overraskelser er altid at foretrække. Det fremstiller dig som en meget troværdig sælger.
  • gøre bilen ren, inden du fotograferer den.

Følger du disse guidelines, kan du ikke andet end at ende op med nogle super gode billeder, som med garanti vil arbejde med dig og ikke imod dig i bilsalget.

Ligesom når man sætter sit hus til salg, er billederne ved bilsalg en hel verden for sig
Ligesom når man sætter sit hus til salg, er billederne ved bilsalg en hel verden for sig

Den rette pris

Selvom gode billeder kan gøre alverden, så er det i rigtig mange tilfælde prisen, som vil være det udslagsgivende. Den helt rigtige pris kan være en svær balance at ramme, og den skal hverken sættes for billigt eller for dyrt. Sætter du den for dyrt, kan du være rimelig sikker på, at køberen udebliver. Sætter du den for billigt, kan der sker flere ting. Èn ting er, at du ikke tjener nok på salget. En anden ting er, at en alt for billig udbudspris kan virke modsat og dermed få køberen til at tænke, at der må være noget galt, siden prisen er så lav.

Det, du kan gøre for at ramme så tæt på den rigtige pris som muligt, er at sætte dig ind i markedet, som det ser ud lige nu. Er der mange biler til salg, som minder om din? Hvad står de til? Vil du helst være konkurrencedygtig, eller vil du helst være sikker på at få nok penge i kassen?

Det er også altid en god idé at rådføre sig hos venner og bekendte, som enten lige har købt eller solgt en brugt bil. Hvad var deres pris?

Jo mere du sætter dig ind i markedets prisniveau, des mere sikker er du på at ramme den rette balance.

Hvor skal bilen sættes til salg?

Nu til næste punkt, nemlig hvor du skal sætte bilen til salg. Igen er der mange fremgangsmåder, og vi lister nogle af dem op for dig her:

  • Den analoge facon: Parker din bil et offentligt sted med megen trafik, og sæt et skilt i ruden med salgsoplysninger, pris og kontaktoplysninger.
  • De sociale medier: Lav en annonce på Facebook – eller den platform du bruger mest – og gør opmærksom på, at du har en bil til salg. Gør opslaget offentligt, så dine venner og familie kan dele det – og bed dem så rent faktisk om at gøre det.
  • Salgssider: Der er rigtig mange sider på nettet, som er skabt til at købe og sælge. DBA og Gul og gratis er ikke målrettet køb og salg af biler, men de kan stadig fungere. Der er også rigtig mange salgsfora, som er målrettet bilsalg, og det er også en god vej at gå. Får du ikke nok respons, kan du overveje at skifte salgsstrategi undervejs.

Selve salget – hvordan du kommer helskindet igennem

Når der først er interesse for din bil, kan du let komme til at tro, at det var det salg. Men selve salget er rent faktisk et helt kapitel for sig. Både fordi det hele skal gå rigtigt til, og også fordi det skal være en god oplevelse for både dig og den potentielle køber.

Vi har derfor gravet rigtig dybt og forsøgt at komme i tanke om alle de scenarier, som du kan have gavn af at kende til. Dem har vi samlet i listen herunder. Læs den igennem fra ende til anden – vi lover, at du bliver klogere:

  • En potentiel køber vil med garanti være interesseret i en prøvetur i din bil, inden han eller hun svinger dankortet eller swiper på Mobile Pay. Som sælger har du dog en del ansvar på det punkt. Det er for det første dit ansvar at sikre dig, at køberen overhovedet har et kørekort, og at han eller hun har det på sig under prøveturen. Det er stadig din bil, og det er derfor dit ansvar.
  • Inden den potentielle køber kører af sted på prøveturen, skal du skrive kørekortnummer, navn og personnummer ned.
  • Det er en god idé at bede om at køre med på prøveturen. På den måde får I en hyggelig stund sammen, som lægger op til en kort fortælling om bilens tidligere liv. En anden grund til, at det er en god idé, er, at du sikrer dig selv. Stjæler den potentielle køber bilen, efter at du frivilligt har overdraget nøglerne, er det dit eget problem. Du risikerer nemlig, at du ikke er dækket af din forsikring.
  • Bliver I enige om at handle, skal du bede om at få pengene kontant eller via straksoverførsel eller Mobile Pay. Vær sikker på, at pengene er i dine hænder, inden du overdrager bilen.
  • Husk til sidst at have styr på omregistrering og slutseddel.

Nu er vi efterhånden ved vejs ende i vores guide til det succesfulde bilsalg. Har du læst med så langt, er du flere skridt tættere på et godt salg. Rigtig god fornøjelse med det.

Læs også om køb af bil