Autostol

Det er ikke nemt at vælge den rigtige autostol. Udvalget er kæmpestort med en masse forskellige typer af autostole – så hvilken skal du vælge?

Som forælder har du selvfølgelig et ønske om at vælge en autostol i høj kvalitet, så den giver den bedste sikkerhed for barnet. Men pris, barnets alder samt plads i bilen kan alt sammen spille ind i valget af autostole også.

Læs med her på siden, hvor vi guider dig til valg af den korrekte autostol.

Hvordan finder jeg den bedste autostol?

Med autostole garanteres du sikker transport af dit barn i bilen. Dog skal autostolen også have god komfort, så barnet føler sig tilpas under kørslen. En biltur kan nemlig være en stor nok opgave i sig selv. Sidder barnet tilmed dårligt, kan det hurtigt skabe unødige problemer for jer.

Det kan være fristende blot at lave en Google-søgning med ”Bedst i test”, men her skal du være påpasselig. Disse tests tager som regel ikke højde for autostolenes forskellige egenskaber såsom at være bagudvendt eller fremadvendt samt nakkebelastning. Har du et specielt ønske om en specifik type af autostole, kan disse tests altså ikke hjælpe dig.

Dog kan autostoletests bruges, hvis du søger i klasser eller specifikke egenskaber. Her vurderes diverse autostole på lige vis, alt efter hvilken kategori du søger efter. På denne måde finder du reelt de bedste autostole i f.eks. 9-18 kg-klassen eller den bedste bagudvendte autostol.

Forbrugerrådet Tænk har foretaget en lang række autostoletests til alle aldersgrupper. Autostolene testes bl.a. for indhold af skadelige kemikalier, ergonomi, brugervenlighed, konstruktion samt sikkerhed ved side- og frontalkollision. Herigennem får du altså dybdegående informationer af en masse autostole.

Skal du ud og købe en autostol, anbefales det, at du både tager barnet og bilen med. Derudover er det også en god idé at kende til barnets vægt, så vægten ikke overstiger autostolens vægtgrænse.

Placer autostolen i bilen og sæt barnet i autostolen. Her skal du lægge mærke til, om barnet sidder godt. Dertil skal selen kunne monteres korrekt, når du spænder selen henover barnet. Barnets hoved må ikke overstige autostolens kant. Gør hovedet det, skal du have fat i en større autostol.

For at finde den bedste autostol skal du altså holde øje med:

  • God komfort
  • Høj sikkerhed
  • Ingen skadelige kemikalier
  • Brugervenlighed
  • Ergonomi
  • Konstruktion
  • Tilpasning til bil
  • Tilpasning af barnets alder, højde og vægt

Se Forbrugerrådet Tænks test af autostole på Forbrugerrådet Tænks hjemmeside

Hvad skal jeg være opmærksom på ved køb?

Du skal være opmærksom på en række ting, når du køber en autostol. Autostolen skal først og fremmest være ECE-mærket. Dette mærkat sikrer, at autostolen lever op til EU’s fastsatte krav. Efter ECE-mærket på autostolen står en række tal. For at autostolen er godkendt, skal en af følgende kombinationer stå:

  • ECE-R-129
  • ECE-44-04
  • ECE-44-03

i-Size autostole – den nyere sikkerhedsgodkendelse

Siden 2013 er en ny sikkerhedsgodkendelse også trådt frem i dagens lys. Dette er i-Size, der altså er en standard sikkerhedsgodkendelse. Det er kun nyere autostole, der er mærket med i-Size. Køber du derfor en autostol, der er ældre end 2013, vil den ikke have mærket.

Ved i-Size fastsættes to små metalbøjler, som er skjult mellem sædet og ryglænet. Det er heri, at i-Size stolen klikkes fast. i-Size fastsættes altså med isofix-beslag, der er at finde i alle nyere bilers bagsæder.

Har din bil isofix-beslag, anbefales det, at du vælger i-Size autostole. Den største forskel på i-Size og tidligere sikkerhedsgodkendelser er, at autostolen nu fastsættes ud fra højde og ikke vægt. Dertil testes i-Size-autostole for side-kollision inden godkendelse.

Autostolene skal også have ryglæn, da ryglæn beskytter ved sidekollisioner. Det er samtidig et krav, at børn op til 15 måneder kan ligge bagudvendt i en i-Size autostol. Denne placering er den sikreste position for børnene, da deres knoglestruktur ikke er fuld udviklet. Organerne er også placeret anderledes. Desuden giver autostole med i-Size-mærket en større beskyttelse af det store hoved.

 

Guide til at finde den bedste autostol
Guide til at finde den bedste autostol

Hvilke typer af autostole findes der?

Der findes et væld af forskellige typer autostole på markedet. Det gør der, fordi det er et lovkrav at placere et barn under 135 cm i en godkendt autostol. Hermed fungerer autostolen som et ekstra sæde i bilen, der er tilpasset barnets vægt, højde og alder.

Dertil findes bagudvendte og fremadvendte autostole. Bagudvendt betyder, at barnet vender imod trafikken. På denne måde er barnet faktisk fem gange mere sikker. Børn bør sidde i en bagudvendt autostol fra de er 0-5 år.

Fremadvendte autostole betyder, at barnet sidder i samme retning som trafikken. Dette kan anvendes allerede fra 9 måneder gamle børn og frem.

Du kan med fordel købe autostole med Isofix. Her sættes en base permanent fast i bilen. Dette gør det meget nemmere at montere autostolen korrekt, hvilket øger barnets sikkerhed. Faktisk viser det sig, at hele 96 % autostole monteres korrekt, hvis de bruger Isofix. Bruger de ikke Isofix, er det blot 30 %, der monteres korrekt. Når du monterer autostolen i bilen og hører et klik, ved du, at stolen sidder korrekt.

Vælger du ikke en autostol med Isofix, skal stolen i stedet fastspændes med selemontering.

Et udpluk af autostoletyper er dermed:

  • Bagudvendte
  • Fremadvendte
  • Montering med Isofix
  • Montering med sele

Læs mere om autostole på Wikipedias hjemmeside

Ved hvilken alder/størrelse bør jeg skifte til en større autostol?

Autostole inddeles efter barnets højde. Barnets hoved må nemlig ikke overstige autostolens kant, da hovedet så ikke vil blive beskyttet ved uheld.

Alligevel kan børns alder og vægt deles groft ind. Her er kategorierne store børn, mellemstore børn og mindre børn:

  • Store børn – ca. 4-10 år, autostole 15-36 kg
  • Mellemstore børn – ca. 1-4 år, autostole 9-18 kg
  • Mindre børn – ca. 0-1 år, autostole 0-13 kg

Når barnet vejer mere end 15 kg og er omkring 4 år, kan fremadvendte autostole anvendes. Her spændes barnet fast med den almindelige 3-punktsele i bilen. Børn er kategorien ”store børn” vil typisk snart vokse ud af de traditionelle autostole. Indtil barnet er 135 cm, er det dog lovpligtigt at placere barnet i en autostol eller på en selepude. Ved en selepude løftes barnet løftes op via puden og kan herefter bruge den rigtige sele i bilen. Placeringen af selen skal være henover skulderen og foran kroppen.

Mellemstore børn kan både sidde i bagudvendte og fremadvendte autostole. Autostolen skal helst stå på bagsædet, selvom forsædet også kan bruges. Vælger du at sætte autostolen på forsædet, er det dog altafgørende, at du slår airbag’en fra. Det kræver lidt mere plads i bilen at have barnet i en autostol i denne alder, da barnet fylder mere og derfor skal have en større autostol.

Fra fødslen og frem kan bagudvendte autostole benyttes med stor fordel. Herigennem beskyttes barnets nakke og hals nemlig ved uheld. Det er vigtigt, at sidder helt fast. Derfor skal selen strammes godt. Det er tid til at skifte autostol, når barnets hoved begynder at nå udover kanten.

Husk at smide autostolen ud, hvis stolen har været i en bil involveret i et trafikuheld med en fart på mere end 10 km/t. Autostolen kan have fået skader indvendigt, som gør den usikker fremadrettet. Langt de fleste forsikringsselskaber vil dække købet af en ny autostol efter et trafikuheld.

Hvornår skal jeg benytte den ene autostol frem for den anden?

Det er som sagt barnets alder, højde og vægt, der afgør valget af autostol. Den såkaldte babystol bruges fra barnets fødsel og typisk et år frem. Det anbefales, at barnet anvender en autostol egnet til baby så lang tid som overhovedet muligt. Før babystolen kan udskiftes, skal to ud af tre udsagn være opfyldt:

  • Være over ni måneder
  • Veje over ni kg
  • Sidde stabilt selv med en stabil nakke

Inden barnet sættes i autostole beregnet til 15-36 kg, skal barnet veje minimum 15 kg. Vejer barnet mindre end det, vil det ikke være muligt for 3-punkt selen at blive udløst, hvilket kan have fatale konsekvenser ved uheld. Derudover er det nemmere for barnet at få 3-punkt selen op selv. Barnet skal derfor være stort nok til at forstå, at det ikke er tilladt at tage selen af selv. Af denne grund bør barnet være minimum 3 år gammelt, inden 15-36 kg-autostole anvendes.

Vælger du en i-Size autostol, skal du huske at gå ud fra i-Sizes regler. Det betyder, at barnet først må sidde fremadrettet, når barnet er over 15 måneder. Indtil da skal barnet sidde bagudvendt.

Du kan også vælge en autostol til 9-36kg. Her får du en kombi-stol, der vokser sammen med barnet. Nogle autostole beregnet til 9-36 kg har en pude til beskyttelse foran maven. Sker en ulykke, vil belastningen dermed fordeles på et større område. Autostole 9-36 kg er altså en langtidsholdbar stol, der kan bruges efter babystolen og frem til at barnet selv kan sidde med almindelig sikkerhedssele.

Se reglerne for børn i biler på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside

Hvordan hænger størrelsen af autostolen sammen med bilen?

En autostol skal være godkendt til bilen. Er autostolen ikke det, er det faktisk ulovligt at bruge den. Derfor skal du sørge for, at autostol og bil matcher.

”Universal approval” er autostole, som passer til alle biler. Typisk er det selemonterede autostole, som findes i alle vægtgrupper. Dog findes der også ”universal approval”-autostole med isofix.

Er autostolen ikke godkendt til alle biler, skal den i stedet være godkendt til modellen af bilen. Her vil autostolen i stedet have ”vehicle specific approval” eller ”semi-universal approval”.

Du kan med fordel tjekke manualen for autostolen for at se en liste over godkendte bilmodeller. Ellers kan du også spørge til råds hos autostoleforhandleren.

Da en autostol ikke nødvendigvis passer til alle biler, skal du være ekstra opmærksom ved flytning af autostol til en anden bil. Det kan f.eks. være ved brug af bedsteforældrenes bil, eller hvis husstanden har to biler.

Har du en stor bil, skal du være opmærksom på eventuelle opbevaringsrum. Typisk har store biler nemlig et opbevaringsrum i bilens gulv. Har du en autostol med støtteben, vil underlaget være mindre stabilt til dette. Sørg derfor for at tjekke autostolens manual en ekstra gang for at finde ud af, om autostolen er godkendt til netop din bil.

Så længe du efterser autostolens manual, skulle der ikke være den store forskel på store og små biler i forhold til valg af autostol. Så længe autostolen kan monteres korrekt, og barnet kan fastspændes med en sele, er sikkerheden god. Du kan med fordel montere Isofix på bilens bagsæde, så autostolen både er nem at placere og står godt fast.

I forhold til bil og autostol skal du altså være opmærksom på:

  • At autostolen er godkendt til bilen
  • ”Universal approval” passer til alle biler
  • ”Vehicle specific approval” til specifikke bilmodeller
  • “Semi-universal approval” igen til specifikke bilmodeller
  • Flytning af autostol mellem forskellige bilmodeller
  • montering af Isofix på bagsædet

Gode råd til at gøre bilturen en bedre oplevelse for barnet

Når barnet er syv til ni måneder, begynder fasen med separationsangst at indtræde. Det betyder, at barnet har sværere ved at være adskilt fra sine forældre. Græder barnet i bilen, er det typisk ikke, fordi barnet ikke kan lide at køre bil. Barnet græder i stedet, fordi han eller hun ikke kan se sine forældre. Derfor kan du med fordel sætte et lille spejl op, så barnet igen kan se jer forældre.

I forhold til påklædning under kørsel bør barnet ikke have for stort overtøj på. Selerne kan ikke strammes optimalt, hvis store jakker og bukser er i vejen. Strammes selerne ikke ordentligt, kan det have fatale konsekvenser for barnet ved kollision. Stort overtøj får samtidig barnet til at se for stor ud sammenlignet med autostolen. Dette kan snyde, hvorfor man kan komme til at skifte til en større autostol alt for hurtigt.

Ønsker du at anskaffe dig den allermest sikre autostol, skal du købe en helt ny. Her er der ingen risiko for, at autostolen førhen har været involveret i et trafikuheld. Det betyder også, at den aldrig har været brugt, og at den derfor slet ikke er slidt.

Den næstmest sikre autostolsløsning er at låne én af en bekendt. Autostolen er brugt, og der er risiko for slid. Men risikoen for, at autostolen har været involveret i et trafikuheld, er lille, da du ellers ville få det at vide.

Du kan også leje autostole i butikker. Her skal du dog være opmærksom på, at autostolene ofte bliver udlejet mange gange. Derudover vil butikkerne typisk ikke blive oplyst om, hvorvidt stolen har været involveret i en ulykke eller ej. Der er ligeledes risiko for, at butikken ikke efterser slid eller indvendige skader på autostolen.

Den mest usikre måde at anskaffe sig en autostol på er ved at købe den brugt af en ukendt. Måske du risikerer at købe en gammel stol overtrukket med nyt betræk. Det er i hvert fald vigtigt, at du kontrollerer stolens lovpligtige godkendelsesmærker.

Dog er der ikke i sig selv noget galt i at købe brugte autostole. Så længe du sikrer dig, at stolen ikke har været involveret i et trafikuheld, ikke har synlige skader samt besidder de lovmæssige godkendelser, kan du måske gøre en god og sikker handel.

Bilturen kan altså gøres god ved at:

  • Sætte et spejl op til børn i alderen 7-9 måneder
  • Undgå for stort overtøj i autostolen

Populære mærker af autostole på markedet

Er du stadig på bar bund i forhold til valg af autostol, kan du også vælge en autostol blandt de mest populære mærker på markedet. Rømer-autostole, en Cybex-autostol, Recaro-autostole og en Besafe-autostol er alle populære varianter. Disse er i topkvalitet.

En Rømer-autostol går aldrig på kompromis med kvalitet. Dagligt arbejder designere og ingeniører på at udvikle nye teknologier samt forbedre sikkerheden af stolene. Det er ligeledes autostole fra Rømer, der står bag Isofix-teknologien.

En Recaro-autostol er førende inden for ergonomi. Der er et stort udvalg af produkter til børn i alle størrelser og aldre. De har vundet mange priser for deres kvalitet og sikkerhed, og du får rigtig gode autostole fra Recaro.

En Maxi Cosi-autostol er ligeledes et godt valg. Her er ekspertisen stor og autostolene fantastiske. Prisklassen er lidt dyrere, men du får altså også kvalitet, sikkerhed og komfort. Mange af autostolene fra Maxi Cosi har også indbygget Isofix-system, hvis du er interesseret i det.

Besafe-autostole er yderst gode. Autostolene bliver hele tiden testet, så de altid opfylder diverse sikkerhedskrav. Derfor er det norske Besafe et brand, der sætter stort fokus på komfort og sikkerhed.

Cybex laver både autostole med og uden Isofix. Derfor kan du vælge præcis den autostol, som passer til din bil. Cybex får altid gode anmeldelser, og de har både specialiseret sig i bæreseler, klapvogne og autostole. Designet er stilrent og moderne. Er du eksempelvis en kvalitetsbevidst køber, vil Cybex altså være ideel at undersøge nærmere.

Blandt de mest populære brands af autostole finder du altså:

  • Rømer
  • Recaro
  • Maxi Cosi
  • Besafe
  • Cybex

Nu er du forhåbentlig helt klar til at købe en autostol, som passer både din bil og barn. Husk at du både kan købe en ny eller brugt, så længe du efterser autostolens stand. Hvis autostolen udsættes for biluheld med mere end 10 km/t, bør du altid smide autostolen ud igen.