Skrevet d. 02/05-2023 af biloplysninger
Skrevet i samarbejde med Skorstensgaard

Undgå farlige situationer: Tjek dit dækmønster regelmæssigt

Annonce fra Skorstensgaard

Det er vigtigt at tjekke dækmønsteret med jævne mellemrum for at sikre, at dine dæk er i god stand. På den måde kan din bil have et godt vejgreb, og dine dæk kan lede vandet væk efter regn, sne og slud. Et nedslidt dækmønster betyder nemlig nedsat vejgreb, hvilket kan være til stor fare både for dig selv og dine medtrafikanter.

Som bilejer er det vigtigt, at du er opmærksom på vedligeholdelsen af din bil. På den måde kan du sikre, at din bil får et længere liv, og at du samtidig kører bedre og mere sikkert på vejene. Der er derfor en lang række tips og gode råd om biler, som du bør følge. På den måde kan du også nyde din tur på vejene uden at bekymre dig om uforudsete problemer.

Vedligeholdelsen gælder især, hvis du for eksempel skal på kør-selv-ferie i sommerferien. En kør-selv-ferie kan være en fantastisk og mindeværdig oplevelse, hvor du kan nyde friheden ved at have din egen bil med på ferie. Det gælder især, hvis du forbereder din bil grundigt til den lange tur. Du bør nemlig tjekke, om din bil er i stand til at klare turen – eventuelt hos en mekaniker, så fejl og mangler kan udbedres inden ferien. Før du pakker kufferten og triller afsted, er der derfor nogle vigtige ting, du skal overveje som bilejer.

Der er også nogle ting, du selv kan tjekke. En af de ting – og måske den vigtigste – er, at du bør have styr på, om dækmønsteret på dine bildæk er, som de skal være. Det er nemlig ulovligt at køre med nedslidte dæk. Og vidste du, at der i Danmark er et lovkrav om, at dækmønsteret på dine bildæk skal have en dybde på minimum 1,6 millimeter? Dækleverandører og eksperter fra blandt andet interesseorganisationen FDM mener endda, at selv ved 3 millimeters mønsterdybde er sikkerheden så forringet, at man bør få udskiftet sine dæk med nye. Nogle eksperter vurderer endvidere, at dækmønsteret bør have en dybde på minimum 4 millimeter, før man som bilejer kan sige, at man kører fuldt forsvarligt.

Guide: Sådan tjekker du dit dækmønster

Hvad enten du skal på bilferie eller blot skal benytte din bil til hverdagsærinder, så er det vigtigt, at du kører med korrekt dækmønster. Det kan du blandt andet få vejledning om hos værkstedskæden Skorstensgaard. De giver nemlig bilejerne gode råd til, hvordan man tjekker, om dækmønsteret på bilen er i orden, eller om man bør få udskiftet til nye dæk.

Ifølge Skorstensgaard bør du følge disse to råd, hvis du vil undgå at køre med dæk, der er for nedslidte til at køre på vejene:

Minimum 3 millimeters mønsterdybde: Der kan gå rimelig lang tid, før din bil skal have nye dæk. De fleste nye dæk har nemlig et dækmønster på 7-9 millimeters dybde, og ligesom eksperterne anbefaler Skorstensgaard et dækmønster på minimum 3 millimeters dybde. Herefter bør man få udskiftet sine dæk med nye for et sikkert vejgreb. I perioder, hvor der kan forekomme store regnskyl, er det dog mest optimalt at have en mønsterdybde på minimum 5 millimeter. Ved 5 millimeters dybde ledes vandet nemlig bedre væk fra dækket, hvilket sikrer et bedre vejgreb. Dette er især relevant, hvis du drager på bilferie til lande med mere ekstreme vejrforhold end herhjemme i Danmark, eller du kører meget på motorvejen, da høje hastigheder på våde vejbaner resulterer i et dårligere vejgreb.

Tjek mønsterdybden med en 10-krone: Du kan nemt tjekke, om dit dækmønster er nedslidt ved at holde en 10-krone ned i en rille i midten af dækket, hvor dækmønsteret er dybest. Portrættet af Dronning Margrethe på kronesiden skal vende på hovedet ind mod dækket. Hvis du kan se teksten rundt omkring dronningen, er mønsterdybden ved at blive for nedslidt, og du bør overveje en dækudskiftning. Der er nemlig lige knap 5 millimeters afstand mellem møntens kant og omridset af portrættet. Mønsterdybden på dine dæk er derfor nået til under 5 millimeter, hvis teksten er begyndt at blive synlig.

Du kan se, hvordan du tjekker dækmønsteret samt finde andre videoer med gode tips og råd på Skorstensgaards Youtube-side.

Læs mere om Skorstensgaard koncernen på deres hjemmeside www.skorstensgaard.dk.