Skrevet d. 06/01-2020 af biloplysninger
Skrevet i samarbejde med ByggeExpert

Støb selv fundamentet til din garage

Det er både en udfordrende og spændende opgave at støbe fundamentet til ens garage derhjemme. Fundamentet er selvsagt det første skridt på vejen til at få en lækker garage eller carport uden for huset, som man trygt kan parkere sin bil i, så den er beskyttet for regn og slud fra det stride danske vejr.

Du kan selvfølgelig altid få en professionel til at gøre arbejdet for dig, men er du blot en lille smule handy og kan lide at kaste dig ud i gør-det-selv-projekter, kan det være ret så tilfredsstillende at anlægge din egen garage. Det gælder uanset, om det skal være en begrænset en af slagsen, hvor der kun netop er plads til bilen eller en stor bygning med plads til eksempelvis redskaber, ingredienser, udendørsting osv.

Fundamentet skal være i orden. Derfor er det vigtigt, at du forbereder dig på at bruge tid og kræfter på at arbejde med betonstøbningen, så du ikke pludselig skal opføre vægge eller parkere på noget, der er ujævnt eller i dårlig kvalitet. Når du først er i gang, kan du lige så godt lave en garage, der holder længe!

Betonblanding og støbearbejde

Når du skal støbe fundament til garage, skal du først have lavet en kvalificeret afmærkning af det område, der skal graves og fyldes ud. Det kræver en grundig tegning, og at du måler op med snor og pæle, så du ved, hvor du skal grave. Er du meget i tvivl om, hvordan du bærer dig ad, kan du eventuelt se et par Youtube-videoer online.

Husk at din udgravning skal laves i fast jord – det vil sige, du eksempelvis skal undgå blød mosejord. Grav helst 90 centimeter ned af hensyn til potentielle frostskader. Der er forskel på, om du skal anlægge et hul til en carport eller et skur eller en garage. Orientér dig om de forskellige vejledninger, inden du går i gang.

Hvis du ikke allerede er fortrolig med beton, så er det tid til at blive det. Du kan få fat i forskellige farver af beton, som du blander i et mørtelkar eller en trillebør. Du kan også købe det færdigmikset og leveret med lastbil til døren, så du slipper at få alt for beskidte hænder og svede for meget. Valget er helt op til dig.

Der bruges altid en blanding mellem cement og støbemix. Lecakugler, eller lecanødder som de også kaldes, kan anvendes til isolering i bygninger, så overvej om det er aktuelt i dit tilfælde.

Vær opmærksom på tilladelser, og om du har brug for hjælp

En ny garage kan være guld værd, både til opbevaring og til at parkere bilen lidt mere lækkert, end hvis den skulle stå ubeskyttet og blottet ude ved vejen. Det kan derfor næsten altid betale sig at anlægge en garage, uanset om man vil gøre det hele selv eller få hjælp noget af vejen.

Kontakt eventuelt flere udbydere og få forskellige tilbud på levering af beton, støbning og udgravning, så du kan sammenligne og tage et oplyst valg. Brug nettet til at søge dig frem til gode tilbud eller hør eventuelt i dit netværk, om der er gode murere i nabolaget, der er ledige til at give en hånd med på dit projekt.

Det er altid en god idé at tjekke op på regler i forbindelse med støbninger på din grund og i din kommune, så du kommer bureaukratiske benspænd i møde i god tid. Alt afhængig af fundamentets type og afstand fra dit hus til både naboer og vej, kan der være krav, du skal tage højde for. Det ville være ærgerligt at udgrave den perfekte grund til støbning af din nye garage for så at opdage, at du skulle have anlagt den anderledes.