Skrevet d. 13/08-2018 af biloplysninger

Skal tandremmen skiftes?

Er du ikke bilkyndig, er du måske ikke klar over vigtigheden af tandremmen på din bil. Måske er du slet ikke klar over hvor den sidder, eller dens funktion. Faktisk kan en tandrem forvolde stor skade på bilens motor, og i værste tilfælde være skyld i at hele motoren må udskiftes. I dette indlæg på Biloplysninger vil vi gøre dig lidt klogere på tandremmen, samt hvorfor du bør være opmærksom på den. Læs med.

Hvad er en tandrem?

Først er det nærtliggende at forklare, hvad tandremmen i princippet gør. I en motor er der en topaksel og en bundaksel. Tandremmens funktion er dermed at få de aksler til at køre i samme takt, for at undgå de kører imod hinanden. Sker dette, kan det forvolde skade på akslerne og bilens motor. Skaden kan i værste tilfælde risikere at være meget voldsom, og dermed heller ikke giver mening overhovedet at reparere, set med et økonomisk synspunkt.

Dette er naturligvis ikke et ønskescenarie, hvorfor det netop giver god mening at være opmærksom på bilens tandrem. Udover at holde akslerne i takt, sikrer det også en jævn motorgang, og bilen formår at have en optimal og god brændstofs-økonomi – noget de fleste i hvert fald også vil foretrække.

Hvad kan jeg gøre som bilejer?

Som bilejer kan man altid gøre sit, for at være opmærksom på tandremmens stand, og undgå den springer. Overhold altid serviceaftaler jævnfør fabrikantens anbefalinger – dels for at indfri garantier (på nyere biler), men også for at modtage store uforudsigelige udskrivninger, ved at en sløv tandrem principielt kan forvolde dyrere og mere krævende skader på bilen.

Bemærk at hvis du eksempelvis har en bil som har stået længe, uden nogen videre kørsel, så kan tandremmen blive stiv, hvilket naturligvis ikke er optimalt i forhold til en eventuel springning. Klimaet kan også have indflydelser – så når vi for eksempel har haft en meget varm sommer, som tilfældet har været det i år, kan det have konsekvenser på tandremmen. Det sker fordi tandremmen er lavet af gummi, som gør at den vil være følsom overfor temperatursvingninger – både ekstrem kulde og ekstrem varme.

Hør din mekaniker af

Er du i tvivl omkring bilens tandrem og standen af den, kan du altid forhøre din mekaniker af. Vi anbefaler ikke at man selv foretager en skiftning, eftersom det er et meget følsomt område man skal navigere i. Er man ikke 100% bekvemt med opgaven, kan det meget hurtigt vise sig at blive en endnu dyrere fornøjelse. Som udgangspunkt er det svært at prissætte opgaven, eftersom arbejdet varierer efter hvilken type bilmodel det drejer sig om. Nogle biler kræver at der skal skilles lidt mere af i motorrummet, før tandremmen kan tilgås, mens andre har det væsentlig nemmere.