Skrevet d. 14/03-2022 af biloplysninger
Skrevet i samarbejde med Gloria Mundi Care ApS

Plejesenge, seniorsenge, elevationssenge, hospitalssenge

Hvis du står med et konkret behov for et produkt, er det helt naturligt at kigge sig godt for, før du vælger at købe det.

Når du begynder at lede efter en ny seng, bliver du præsenteret for mange forskellige typer af senge og betegnelser for funktioner, som ikke umiddelbart virker indlysende, hvis der er tale om fagudtryk.

Vi forsøger i denne artikel at give dig et overblik over de mange ting, som har betydning, hvis du skal købe en plejeseng. Samtidig forsøger vi at hjælpe dig til at forstå forskellen på de forskellige sengetyper, så du ikke ender med et fejlkøb.

Hvor starter du?

Først et godt råd: Den gennemsnitlige person bruger ca. 6½-8 timer i døgnet i en seng, så den komfort og de funktioner, du har brug for, bør du ikke sætte over styr ved at købe en seng i hast og til den billigst mulige pris.

Leder du specifikt efter en seng med særlige funktioner, fordi du har en funktionsnedsættelse og dermed har særlige behov, som sengen skal løse, kan du nemt komme på glatis. Prisen er en væsentlig faktor for, hvilket produkt du ender med at købe, og måske har også de forskellige funktioner og designet afgørende indflydelse på dit valg.

Har du også – måske inden for den nærmeste fremtid – brug for hjælp af andre i dit hjem, f.eks. til at komme ud af sengen om morgenen, skal du også indtænke plejepersonalets behov for gode arbejdsstillinger. Ellers kan du få svært ved at få bevilget hjælp til disse opgaver.

Tips: Start først med det helt basale: Hvor stor skal sengen være? Kan du nøjes med en standardseng (90 x 200 cm), eller vil der være behov for yderligere længde eller bredde for at nå det bedste resultat? Dernæst bør du overveje, hvilke funktioner en plejeseng skal hjælpe dig med: Skal den være nem at komme ud af, måske hævet fra gulvet, så du kan lade dig glide ud af sengen, til du står op?

Skal den have – måske todelte – sengeheste i hver side, som du kan bruge til at trække dig op at sidde ved? Eller skal du have en sengegalge (tilbehør) eller et håndtag til at støtte dig til, når du rejser dig (tilbehør)? Hvilken sengebund skal den have? Der findes særlige sengebunde, der er gode mod f.eks. liggesår. Hvilken type madras skal den have? Skal der være betræk på madrassen for at beskytte den bedst muligt – måske et inkontinensbetræk? Sengegavlene – skal der være sengegavle på? Og hvis ja, skal de da være af træ eller f.eks. polstrede? Højde af gavle? Er der brug for andet tilbehør for at få den bedste løsning for dig? F.eks. sengelampe, sengebord med bordklap eller lign.?

Hvad er forskellen på de forskellige sengetyper?

En seng kan have mange forskellige udformninger og funktioner, og navnene kan være forvirrende.

Hvad er en plejeseng, en seniorseng, en elevationsseng og en hospitalsseng? Her er en kort – men ikke fyldestgørende – gennemgang:

Plejeseng: En plejeseng opfylder flere typer af behov: Dels brugerens behov for at hæve og sænke hoved- og fodenden af sengen, så man kan sidde og ligge godt i sengen, dels tager en plejeseng hensyn til omsorgspersonalets arbejdsmiljø ved at sikre en god arbejdshøjde, når den sengeliggende skal have hjælp. Plejesenge har til dette formål ekstra motorer monteret til at hæve sengebunden fra gulvet og til at sikre nogle specielle liggepositioner for brugeren (f.eks. Tredelenburg og anti-Tredelenburg-positioner).

Seniorseng: En plejeseng kaldes også i daglig tale en seniorseng af mange, selvom dette udtryk ikke bruges af fagpersoner i sundhedssektoren.

Elevationsseng: En udbredt misforståelse er, at en plejeseng er det samme som en elevationsseng, altså sådan en, hvor man med en fjernbetjening kan hæve og sænke hoved- og fodenden. Derfor får du måske noget af en overraskelse, hvis du sammenligner prisen på en plejeseng og en (almindelig) elevationsseng. Priserne ligger ofte et godt stykke fra hinanden pga. de ekstra motorer, som plejesenge er forsynet med, se ovenfor, de indbyggede sengeheste, låsbare hjul og andet.

Hospitalsseng: En hospitalsseng kan det samme som en plejeseng, og nogle gange har den også et par ekstra funktioner, f.eks. måling af vitale kropsfunktioner, og mulighed for vask i en særlig ’sengevaskemaskine’, som skal sikre en høj hygiejne på hospitalsafdelingerne, hvor de indlagte patienter i forvejen er svækket af sygdom, ulykke eller lignende.

Prisniveau

De plejesengsmodeller, man kan få bevilget af de kommunale myndigheder, har ofte mange år bag sig og ligner noget fra et sygehus, til gengæld kan de ofte fås uden betaling, hvis kommunen vælger at bevilge dig en plejeseng.

Men hvis du ikke er tilfreds med at få en kommunal plejeseng inden for døren, hvor kan du så kigge hen, hvis du skal købe dig en ny plejeseng med de specielle funktioner? Du kan evt. kigge på et bredt udvalg af plejesenge hos www.gloriamundicare.dk.

Du kan få de helt luksuøse udgaver af plejesenge, der kan lidt af hvert og som kan koste et godt stykker over 130.000 kr. for et dobbeltsengsarrangement, selvom de ikke er certificeret som plejesenge, men helt så dyre er ‘de normale’ plejesenge heldigvis ikke!

De flotteste (og certificerede enkeltmands-)plejesenge koster typisk fra 27-28.000 kr. og opefter inkl. moms og levering for en normal seng (90 x 200 cm), men så er der også inkluderet en madras med betræk. Desuden vil sengen blive monteret i dit hjem, hvis du eller bor i en ejendom med niveaufri adgang og/eller med adgang til en elevator, hvor den kan være. Så slipper du for at skulle hente sengen ved kantstenen og selv bøvle med at få den pakket ud og gjort klar til brug.

Sammenlign den totale pris, før du beslutter dig for at købe en plejeseng

De mange priser på plejesenge, du bliver præsenteret for, kan virke forvirrende, men alle forhandlere har et ønske om at have den billigste pris på plejesenge. Nogle gange kan du finde en virkelig billig plejeseng, men hvis du har tænkt dig at bruge sengen mange timer dagligt og skal bruge den i mange år, så tænk over, om du kan købe sengen for billigt. Du får, hvad du betaler for, og ønsker du ikke at bekymre dig om sengen i mange år frem, så overvej i det mindste, hvad en billig kontra en dyr seng koster pr. nat, hvis du regner med at skulle bruge sengen i f.eks. 8-10 år. Så vil du blive overrasket over, hvor lille forskellen er fra den billige til den dyre seng.

Vær også opmærksom på, at du skal have ”alle dele” med, når du vælger en plejeseng, så du ikke pludselig står med en seng uden madras. Eller en madras uden betræk, så den er sværere at holde ren.

Mange forhandlere beder om adresse og postnummer, når de skal beregne en fragtpris, og så kan fragten variere alt efter, hvor du bor henne i landet. Oftest sker leveringen af plejesenge til ’kantstenen’ hos dig, hvor du selv skal sørge for at få den ind i dit hjem.

Hos os er prisen den samme, om du bor i Frederikshavn eller i Hornbæk, og der får du både plejesengen leveret OG monteret OG modtager en grundig instruktion i, hvordan den bruges. Bor du på en ø uden broforbindelse, må du dog regne med at skulle betale for en ekstra udgift til færge og for transporttiden forbundet med overfarten tur/retur.

Har du vanskelige adgangsforhold i dit hjem, f.eks. mange trapper eller smalle korridorer i hjemmet, så kan vi give dig et tilbud på leveringen, da der så skal ekstra mandskab på opgaven. En plejeseng vejer en hel del mere end en almindelig seng eller en elevationsseng, ligesom plejesenge sjældent kan skilles særligt meget ad.

Men når du først ligger i en flot plejeseng, færdig og leveret og får demonstreret fjernbetjeningens funktioner, så vil du opleve, at det godt kunne betale sig at betale for et samlet pakketilbud.

Plejesenge, seniorsenge, elevationssenge, hospitalssenge – hvad er forskellen?
Plejesenge, seniorsenge, elevationssenge, hospitalssenge – hvad er forskellen?