Hjuldata – hvad er et mål (indpresning)?
Opdateret: 19/3-2019 Når du er på udkig efter nye stål- eller alu fælge til din bil, er der mange parametre…..
Du kender det sikkert – det paradoksale valg. Skal jeg købe en ny og flot bil, eller er det mere fornuftigt med en brugt? I denne artikel vil du blive fulgt igennem fordele og ulemper for begge muligheder, så du forhåbentlig vil få nemmere ved dit valg.
Det er ingen hemmelighed, at det er og bliver en stor udgift og en tvivlsom investering at have bil. En fornuftig overvejelse, man kunne gøre sig, ville derfor være, hvorvidt det overhovedet er nødvendigt at have en bil. Hvis du SKAL have bil, er der dog nogle punkter, du skal være opmærksomhed på; km/l, benzin eller diesel, forsikring med mere. Afhængigt af om du køber en ny eller brugt bil, vil der også komme andre væsentlige punkter, du skal være opmærksom på. Km/l, samt hvorvidt det er en diesel- eller benzinbil, er interessant at vide, da dette afgør, hvor stor din udgift til Grøn Afgift bliver. Ydermere bør der undersøges en pris på at forsikre netop den bil, du nu skulle vælge, hos dit forsikringsselskab.
Ved køb af en brugt bil kan det være en fordel at opsøge en privat forhandler, hvis ikke du køber til engros, altså til et CVR-nummer, du måske skulle have? Dette skyldes at, en forhandler ifølge dansk lov er forpligtet til at yde en garanti på den bil du køber 6 måneder frem fra den dato. Dette er selvfølgelig positivt, hvis man har købt en dårlig bil, der går i stykker efter du har smidt pengene på disken, men på den anden side resulterer det også oftes i en pris, der er op imod 10-15.000 kr. dyrere, end hvad et køb af det samme hos en privat forhandler ville koste. Ydermere skal man huske at tjekke bilmærket og bilmodellen. Hvilket ry har netop dette mærke og denne model? Herfra skal der kigges på antal kørte km, og om der er en udfyldt servicebog. En brugt bil er uden tvivl en bedre investering end en ny bil – likvidmæssigt. Dette skyldes, at en brugt bil alt andet lige vil have et mindre værditab, altså et mindre tab fra den pris du køber den til, kontra den pris du skulle kunne sælge den for, efter du også har brugt den. Dog er ulempen ved en brugt bil ofte, at der vil forekomme flere og større uforudsete udgifter til reparationer, og dermed har du heller ikke så driftssikker en bil som ved køb af en ny.
Ved køb af en ny bil er det vigtigt at kende sit budget. Skal du låne penge, er det vigtigt at have undersøgt finansieringsmulighederne. Det kunne enten være i din bank eller ved at finde et billigt billån på nettet. Ydermere bør du forhøre dig om de forskellige bilmærker og bilmodeller. Hvilke holder længe, og hvilke biler opfylder den række at krav, du måtte have. Det afhænger blandt andet af dit forventede kørselsforbrug, komforten med mere. Du opnår en særlig herlighedsværdi ved at købe en ny bil, men rent økonomisk vil det der til enhver tid ske et voldsomt værditab, så snart du sætter den i gear og kører ud over forhandlerens rampe. Fordele som driftssikkerhed og færre uforudsete udgifter taler dog for en ny bil, da det dermed også bliver nemmere at lægge et fast og mindre beløb fra til løbende vedligeholdelse.
Husk først og fremmest at udarbejde et budget for bilkøb – hvad enten det er til en ny eller brugt bil. Begynd dernæst at søg efter muligheder, der opfylder dine behov. Har du eventuel en mekaniker i familien, der kan lave din bil gratis, kan du endvidere spekulere i at købe en brugt bil. Er du studerende og har behov for en billig bil, er det faktisk oftest en god løsning at vælge en ny bil i den lavere prisklasse. En bil, som samtidig kører langt på literen og dermed både er billig i afgifter og højest sandsynligt også hos dit forsikringsselskab.