Skrevet d. 30/11-2022 af biloplysninger
Skrevet i samarbejde med Mikonomi

Klargøring af bilen til vinteren – hvad skal man huske?

Det er snart vinter, og det betyder, at bilen skal klargøres. Dette er for at sikre, at bilen kan klare de kolde temperaturer og vejene, der måske er mere glatte end normalt. Hvis du ikke mener, at din nuværende bil kan klare endnu en vinter, kan du også beslutte dig for, om det er på tide at købe en ny eller brugt bil. Der er i dag rigtigt mange gode og mindre gode finansieringstilbud og lånemuligheder, når du skal købe ny bil, men det bedste råd er at læse denne undersøgelse af Danmarks billigste billån. Der er mange forskellige måder låne penge på i dag, men du skal selvfølgelig være opmærksom på, om du har økonomien til det. En mulighed er et samlelån. Samlelånet er et produkt som giver dig mulighed for at spare mange penge ved at samle din nuværende gæld i et samlet lån.

Hvis du alligevel stoler på, at din gamle bil kan klare vinteren, er der her en liste over de ting, du bør huske på, når du klargører din bil til vinteren:

– Kontroller dækkenes mønsterdybde og tryk. Dækkene skal mindst have en mønsterdybde på 1,6 mm. Dette sikrer et bedre vejgreb, så man ikke så let skrider ud. Desuden er det et lovkrav at have en mønsterdybde på 1,6 mm, da bilen ellers ikke vil blive godkendt til brug på vejene i Danmark. Husk også at lave en ekstra sikkerhedskontrol af dækkene hver gang, du skal køre langt i den kolde tid.
– Kontroller frostvæskebeholderen og fyld den op med frostvæske, hvis den ikke allerede er fuld. Frostvæske holder frostgraderne nede i motoren, så den ikke fryser til.
– Tjek olien i motoren og skift olien hvis det er nødvendigt. Olien skal have en vis viskositet for at fungere optimalt i de kolde temperaturer.
– Sørg for at have varme i bilen. Varmeapparatet bruges til at varme op i bilen, men det kan også tjene som defroster til ruderne. Sørg derfor for at have varmeapparatet serviceret inden vinteren starter for alvor.

Er det nødvendigt at skifte dæk på sin bil, når vejret bliver koldere?

Når vejret bliver koldere, så kan det være en god idé at skifte dæk på sin bil. Vinterdæk er designet til at give bedre vejgreb, når vejene er glatte af eksempelvis is. De reducerer også risikoen for akvaplaning. Når det er koldt udenfor, så vil der være mere risiko for is på vejen, og dermed også mere risiko for ulykker. Is på vejen er ikke kun farligt fordi man kan skride ud, men også fordi andre biler kan have svært ved at bremse op i tide. Derudover vil det også være en god idé at fylde sin bil op med frostvæske, da dette gør at man undgår at bilens motor fryser til. Det er også en fordel at have en skovl i bilen, hvis der er kraftigt snevejr. Hvis man kører fast kan det give mulighed for at grave bilen fri. Derudover kan man med fordel have et tæppe liggende. Hvis man er så uheldig at køre fast i sne eller mudder, kan man så pakke sig ind i tæppet, mens man venter på Falck eller Dansk Autohjælp.

3 ting, du bør tjekke på din bil inden vinteren sætter ind

Når vinteren sætter ind, er det en god idé at give sin bil et ekstra eftersyn, så man er sikker på at den er klar til de kolde måneder. Her kan du finde 3 yderligere ting, du bør tjekke på din bil inden vinteren:
1) Kontrollér dine dæk. Dækkene er det første, man skal have styr på, når vinteren nærmer sig. Det er vigtigt at have de rigtige dæk på, og at de er i god stand. Husk også at fylde luft i dækkene op hver måned. Ved køb af nye vinterdæk anbefaler Falck, at de har et dækmønster på minumum 4 mm, selvom lovkravet er mindst 1,6 mm.
2) Kontrollér vinduesviskerne. Sørg for at dine vinduesviskere på bilen er i god stand, så du kan se ud af ruden under de kolde måneder. Vinduesviskerne skal være robuste, så de kan sørge for et godt udsyn selv i sne, hagl, slud eller øsregn.
3) Kontrollér motorolien. Motorolien skal være i orden for at undgå frostsprængninger i motoren.

Er der andre ting, man bør overveje, når vejret bliver koldere?

Når vejret bliver koldere, kommer man hurtigt til at tænke på komfort, når man sætter sig ind i en kold bil på en mørk morgen. Drømmer du også om en ny og lækker bil, kan du måske bruge køreturen til og fra arbejde til at overveje, hvordan du kunne finansiere et køb af en ny bil. Det vigtigste er dog, at du har styr på sikkerheden. Du kan eventuelt få en professionel mekaniker til at gå din bil igennem.

Det er snart vinter, og man skal huske at klargøre sin bil. Sådan undgår du ubehagelige oplevelser i vintervejret, hvor der er risiko for dårligt udsyn og glatte veje.

Klargøring af bilen til vinteren – hvad skal man huske?
Klargøring af bilen til vinteren – hvad skal man huske?