Skrevet d. 08/08-2018 af biloplysninger

Hvad koster det at have bil?

At eje en bil er ikke en billig fornøjelse. Der er mange udgifter der skal dækkes ind. Det er ikke kun selve købet af bilen der koster penge, der er mange andre faktorer der spiller ind. Derfor er det vigtigt man har styr på det forskellige omkostninger, og hvad det kan ende med at koste pr. måned. Her er det ikke kun afbetalingen af bilen, men også forsikring, brændstof, vedligeholdelse,service, samt diverse afgifter.

Har du svært ved at overskue hvad priserne kan være, på de mange forskellige udgifter der er til bil?  

– Nedenfor er de mest basale udgifter listet op, samt en mulig løsning på det hele.

Forsikring

Der er stor forskel på hvad forsikring kan koste for netop dig. De forskellige faktorer der påvirker prisen, er blandt andet, din erfaring som bilist. Ydermere er der også nogle forsikringsselskaber der ikke forsikre din bil, hvis den er x antal år gammel. Dvs. at brugte biler ofte kan være dyre i forsikring, selvom værdien på bilen ikke er særlig høj. Men alt dette bliver ofte til en samlet løsning, så hvis du er ung, og køber en ældre brugt bil, kan forsikringssummen være svimlende høj kontra hvis du havde købt en nyere bil.

Derfor skal man have med i sine overvejelser om det kan betale sig at købe en billig brugt bil, i stedet for en ny. Fordi den årlige udgift på den brugte bil, vil overgå den nye bil med flere tusind kroner. Det skal dog siges at, hvis du har erfaring og er 25 +,  så er priskurven højst sandsynligt omvendt.  En brugt bil vil derfor være billigst, for folk med flere års erfaring.

Gennemsnitsprisen på en forsikring for en 30 årig,  ligger på omkring 9.000 kr. for en nyere bil.

Ejerafgift / Vægtafgift

Det er klart billigst at have en bil der kører langt på literen, når det omhandler afgift. En benzinbil der kører mere end 20 km/l  har en halvårlig ejerafgift på 330 kr. altså 660 kr. om året. hvorimod hvis du har en benzinbil der køre mellem 15.4-16.6 km/l så koster det 1.260 på halvårlig basis – altså 2.520 kr pr. år.

Vægtafgiften er selvfølgelig også variabel, men tager vi en personbil der vejer mellem 801-1.100 kg  vil prisen være 1.760 kr. hver 6. måned.  Selv de mindre biler koster altså 3.520 kr. om året, bare på vægtafgiften.

Økonomi

Som man kan se, så er der altså mange ting man skal tage i betragtning når man skal have bil. Ud fra eksemplerne ovenfor, så er beløbet for forsikring og afgifterne løbet op i beløbet 15.040 kr. (som nævnt tidligere er det individuelt) derudover skal man tage udbetalingen til bilen med i regnestykket, som i øvrigt oftest ligger på 20% af salgsprisen, herudover kommer den månedlige afbetaling.

Så er du på udkig efter en ny bil, er ovenstående en god indikation på hvad du kan forvente, at skulle betale på årsbasis.