Skrevet d. 12/03-2020 af biloplysninger
Skrevet i samarbejde med Videnombil

Husk den grønne udgift til bilen

Der er forskellige udgifter forbundet med at have bil: benzin, forsikring, men også afgifterne. Disse afgifter såsom vægtafgift eller grøn ejerafgift betales til staten, for at du har lov til at eje og køre bil. Du skal betale dine afgifter, hvis du vil have bil i Danmark. Det er derfor vigtigt, at du husker denne udgift i dit bilbudget, når du vælger at have bil i din hverdag.

Er din bil af ældre dato hedder det vægtafgift

Du skal kort og godt betale enten grøn ejerafgift eller vægtafgift. Du står derfor ikke med udgift til både grøn ejerafgift og vægtafgift, når du ejer en bil. Vægtafgift betales, hvis din personbil er registreret før den 1. juli 1997. For varebiler gælder vægtafgift for biler registreret før d. 18. marts 2009. Det er derfor biler af ældre dato, du skal betale vægtafgift for, mens det for nyere biler kaldes grøn ejerafgift.

Der er forskellige satser for vægtafgift, hvilket svinger fra bil til bil. Beregningerne er lavet på baggrund af, hvor meget bilen vejer. Det er derfor en god ide, at du undersøger vægtafgiften for den bil, du eventuelt gerne vil eje.

Grøn ejerafgift er for nyere køretøjer

Er din personbil registreret efter 1997 eller din varebil efter 2009, skal du betale den grønne ejerafgift. I stedet for at beregne din afgift efter bilens vægt, så beregnes din afgift efter bilens brændstofforbrug. Det gør man ved at beregne det antal kilometer pr. liter, som bilen bruger.

Læg et realistisk budget for dine biludgifter

Der er ingen tvivl om, at det er en udgift af have en bil. Derfor bør du også sørge for at undersøge udgifterne forbundet med at have den type bil, som du har udset dig. Der kan nemlig være andre afgifter forbundet med særlige omstændigheder.

Eksempelvis er udligningsafgiften en ting, du skal betale, hvis du ejer en dieselbil – lige meget om der er tale om en person- eller varebil. Oveni skal du betale en tillægsafgift, hvis din bil ikke har et godkendt partikelfilter. Der er derfor udgifter til staten, som du skal have dig for øje, før du investerer i en ny bil.

Husk den grønne udgift til bilen
Husk den grønne udgift til bilen