Skrevet d. 15/09-2019 af biloplysninger
Skrevet i samarbejde med Bildeleshop

Dette skal du vide om din bils dæk

Når vi kører i bil, er det bilens jul, der driver den frem. Når bilens dæk rammer overfladen, skubbes bilen frem eller tilbage alt afhængig af, hvad man ønsker. Derfor er bilens dæk også enormt vigtige. Men kender du egentlig reglerne om din bils dæk? Ved du, hvad du skal kigge efter, og hvilken producent du skal vælge? Læs meget mere her.

Vinter-, sommer- eller helårsdæk?

De fleste bilejere er formentlig – og forhåbentlig – klar over, at der overordnet set findes tre typer af dæk; nemlig vinter-, sommer- og helårsdæk. Disse forskellige typer af dæk adskiller sig fra hinanden på deres overflade, som i vinterdækkenes tilfælde er skabt særligt til glat, fugtigt eller sjappet føre og i sommerdækkenes tilfælde, er skabt til det føre, man som bilist kan opleve i sommerhalvåret. Herudover findes helårsdæk, som er en slags hybrid, der låner det vigtigste fra begge verdner. Det betyder dog ikke, at helårsdækket altid er det optimale valg.

Som bilejer er det vigtigt at være bevidst om, at det bestemt ikke er uden betydning, hvilken type dæk, der er på bilens hjul. Når man siger, at vinterdæk er bedre til at gribe fast end sommerdæk, så mener man det virkelig, og selv en urutineret bilist vil således kunne mærke forskel. Se et stort udvalg af både vinter-, sommer- og helårsdæk på bildeleshop.dk.

Lovgivning om dæk

Som det er fremgået af det ovenstående, er det bestemt ikke uden betydning, hvilken type af dæk, du har på din bil. Men standen bilens dæk er i, er helt afgjort heller ikke lige gyldig. Ligesom der findes lovgivning vedrørende andre aspekter af det at være bilist og bevæge sig rundt i trafikken i bil, er der også lovgivning om bilens dæk, som man skal sørge for at følge. Her er nogle af de centrale regler om dæk:

  • Dækstørrelsen og –bredden skal passe til hjulomkredsen.
  • Man skal køre med fire ens dæk – det vil sige enten fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk.
  • Den mindste mønsterdybde der er tilladt i Danmark er 1,6 mm. Dybden måles i hovedmønsteret på dækket. Denne lov findes for at sikre, at de pågældende dæk i tilfredsstillende grad har mulighed for at få vejgreb.

Dette er blot et udsnit af de love og retningslinjer, der bruges i Danmark. Disse er om muligt de vigtigste regler og retningslinjer at kende til, men der findes altså flere, som ligeledes er en god idé at kende som bilejer.

Vælg producent

Til sidst skal du vælge en producent af dine dæk. Har du hverken den store interesse for dæk eller biler, forventes det ikke, at du kender det enkelte bilmærke, men vil du gerne vide mere, kan du finde en oversigt over dækproducenter. Som det fremgår, findes en række forskellige dækproducenter, som jo hver især har egne kendetegn og arbejdsprocedurer, der skaber produktet i sidste ende. Nogle er mere kendte og anerkendte for sin kvalitet, mens andre er mere ukendte, selvom kvaliteten utvivlsomt stadig er høj.