Skrevet d. 30/04-2019 af biloplysninger
Skrevet i samarbejde med Kørekort i Århus

Den simple guide til at blive en bedre bilist

Artiklen er sponsoreret.

Der findes ikke én egentlig definition på en god bilist. De fleste danskere kan dog nikke genkendende til, at en god bilist er opmærksom, viser hensyn og kører efter forholdene. Selvom alt dette burde være en selvfølge, så er det et faktum, at langt fra alle bilister lever op til disse kriterier. Der er gudskelov rig mulighed for at blive en bedre bilist, hvis man har et ønske herom.

Som bilist skal man ikke kun forsøge at forbedre sig for sin egen skyld, men også for sin families og medtrafikanters skyld. Det skal jo gerne være sådan, at alle kan færdes trygt og sikkert i trafikken. Det forudsætter dog, at vi uddanner os ordentligt.

Vælg en dygtig kørelærer

Det er typisk lettere sagt end gjort at vælge den rette kørelærer. Ofte vil man nemlig kunne vælge mellem en lang række køreskoler, som ligger inden for en radius af 5-10 km. Det er i hvert fald tilfældet i storbyer som København, Århus, Odense og Aalborg, hvor der efterhånden er en køreskole på hvert gadehjørne.

Du modtager akkurat det samme kørekort, uanset hvilken kørelærer du vælger, hvorfor du måske tænker, at det ikke er så vigtigt, om du går til den ene eller anden kørelærer. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle kørelærere er lige erfarne og dygtige til at lære fra sig.

Brug med fordel din foretrukne søgemaskine til at finde din kommende kørelærer. Skriv for eksempel kørekort Århus i søgefeltet, hvis du er bosat i landets næststørste by og foretrækker en lokal kørelærer.

Hold øje med fartskiltene (og overhold anvisningerne)

Vil du gerne slippe for fartbøder og for at udsætte dig selv og dine medtrafikanter for unødig fare, så bør du holde øje med fartskiltene og ikke mindst overholde anvisningerne. Der findes efterhånden utallige eksemplar på, at det kan have fatale konsekvenser at køre for eksempel 90 km/t i stedet for 80 km/t. Føler du dig tvunget til at køre stærkt for at nå på arbejde til tiden, så bør du overveje at køre tidligere eller alternativt vælge en anden transportform.

Tag hensyn til vejret

Det er korrekt, at man kan køre i stort set alt slags vejr. Man skal dog være ekstra forsigtig, når regnen siler ned, eller når blæsten nærmer sig orkanstyrke.

Når det danske vejr viser sig fra sin værste side, skal man tage et ekstraordinært stort hensyn ved at sætte farten ned og ved at være særlig opmærksom. Kniber det med sigtbarheden pga. tåge, så bør du i øvrigt benytte dig af bilens tågelygter. Skulle du mod forventning være i tvivl om, hvordan du bruger disse, så find instruktionsbogen frem fra handskerummet.

Værd at vide om kørsel med påhæng

Man skal tage sig en lang række forholdsregler ved kørsel med påhæng i form af for eksempel trailer eller campingvogn. I første omgang skal du sikre dig, at dit kørekort tillader denne form for kørsel. Der er nemlig grænser for, hvor stor en trailer du må køre med, hvad enten det drejer sig om en fritidstrailer, hestetrailer eller erhvervstrailer.

Herunder får du nogle tips til at køre med påhæng:

  • Vær opmærksom på de gældende fartgrænser
  • Sørg for at laste din trailer e.l. korrekt
  • Gennemgå alle lys og lygter (inden du kører)
  • Tag højde for det optimale kugletryk
  • Tag højde for trailerens totalvægt
  • Gennemgå alle dæk
  • Brug tid på monteringen (og dobbelttjek, at alt er, som det skal være)

God tur.

Den simple guide til at blive en bedre bilist
Den simple guide til at blive en bedre bilist