Skrevet d. 26/11-2018 af Andreas Thomsen

Bil på SU – Sådan er økonomien

Privilegiet ved at have en bil, er en dyr fornøjelse. Det koster penge at have en bil og benytte den, derfor kan det ofte være svært at finde plads i budgettet til en bil, hvis man er studerende på SU. Der er rigtig mange aspekter man skal være opmærksom på – Men der er samtidig rigtig mange muligheder.

Få overblik over din økonomi

Det er allerførste skridt der skal tages, er virkelig vigtigt. Få et overordnet overblik over din nuværende økonomiske situation. Hvis du har et studiejob ved siden af SU’en så få regnet frem til hvor meget du gennemsnitligt får i løn. Så kan du få et helhedsbillede af præcist hvor meget du får i indtægter hver måned.

Når der er styr på indtægterne så tal med din bankrådgiver og få lagt et solidt budget. Før du får fastlagt alle dine udgifter, kan du ikke have det fulde overblik over om du har penge til en bil.

Ny eller brugt

Når budgettet er blevet lagt og der er blevet fundet luft deri til en bil, så kommer det næste spørgsmål – Skal der investeres dyrt i en hel ny bil, eller er målet en billigere brugt bil?

Der er både fordele og ulemper ved begge valg. En ny bil kan være svær at finansiere, hvis man ikke har en rigtig stor opsparing. Og en brugt bil er noget billigere, men man kan være uheldig med store regninger ved reparationer.

Heldigvis er der mange muligheder for at kunne få en ny bil, selvom du ikke ligger inde med pengene lige nu. Et lån behøver ikke være en dårlig ide. Med de meget attraktive renter vi har for tiden i Danmark, så kan det være en rigtig god ide at låne penge til en bil.

Finansiering & Leasing

Rigtig mange bilforhandlere og pengeinstitutter tilbyder finansiering af en helt ny bil, til forholdsvis attraktive renter. Ved finansiering tilbyder forhandleren at pengene til bilen kan lånes hos dem. Måden hvorpå der skal tilbagebetales er ved månedlige ratebetalinger, som så årligt påføres en rente. Derfor skal du sørge for at der i budgettet er plads til disse månedlige afbetalinger. Udover de afbetalinger kommer der selvfølgelig også forsikringer, brændstof, service m.m. Når hele bilen er blevet betalt af, er det så til slut din til eje.

Ved leasing får du et mere fast overblik over dine fremtidige udgifter, men ved slut får du ikke ejerskab over bilen. Leasing foregår også ofte over en kortere periode som f.eks. 2-3 år.
Ved leasing har du mulighed for at få samlet selve leasingydelsen for bilen, forsikring af bilen samt service. Alt samlet i en månedlig ydelse.

Alt i alt er der mange muligheder for at have en bil, imens du er på SU. Bare sørg for at undersøge dit bagland ordentligt, i forbindelse med din egen økonomi og samtidig helt præcis hvad du vil med bilen. Om det er en langtidsinvestering, eller om det bare er for den næste korte periode, det er nødvendigt med en bil.